Без глоби за родителите на деца до 7 г. без карта за градския транспорт в София

Без глоби за родителите на деца до 7 г. без карта за градския транспорт в София
Според столичния кмет, макар идеята на картата е да гарантира застраховката на детето при инцидент, въвеждането на картата за деца до 7 г. не е добре аргументирано. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма да бъдат налагани глоби на родителите на деца до 7-годишна възраст, които ползват градски транспорт без карта за превоз, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Картата за градски транспорт за деца беше въведена като задължителна с наредба на министерството на транспорта.

Според столичния кмет, макар идеята на картата е да гарантира застраховката на детето при инцидент, въвеждането й не е добре аргументирано.

„Ние не искаме да създаваме допълнителни затруднения на родителите. Всеки сам трябва да реши дали да извади карта за детето си“, обясни Йорданка Фандъкова пред БНТ.

В София новите правила за картата за деца от 0 до 7 години най-вероятно ще влязат в сила от 1 януари 2013 г., уточни за зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

„В момента Центърът за градска мобилност изготвя разчети и варианти родителите на децата до 7 години да получат по най-улеснения начин карта за детето си. Обмисля се вариант заявления да се подават по интернет и в детските градини“, обясни Любомир Христов пред „Дневник".

Картите в София ще бъдат хартиени и ще струват стотинки, но родителите няма да плащат нищо, защото разходът ще бъде поет от държавния бюджет.

В абонаментните центрове на градския транспорт обаче все още няма указания за прилагането на новата наредба. Очаква се кампанията по издаването на картите в София да започне от 1 ноември.

Любомир Христов също уточни, че промяната не е задължителна и няма да бъдат глобявани родители на деца без карти.

„Ако родителят иска детето му да има застраховка, но без карта, може да му купи билет“, уточни зам.-кметът по транспорта.

Независимо къде са издадени, картите за безплатно пътуване на деца до 7 години важат за общинския градски транспорт в цялата страна, включително и в метрото в София.

Картата важи за една календарна година – от 1 януари до 31 декември, като крайният й срок за подмяна е 31 януари на следващата година.

В градския транспорт в Пловдив вече се изискват карти за децата до 7 години, срещу което много граждани протестираха, а има сигнал и до Комисията за защита от дискриминация.

Във Варна издаването на картите започна на 8 октомври. С картата децата до 7 години ще имат право на неограничен брой пътувания в градския транспорт. При издаването на картата във Варна родителите трябва да представят настоящ адрес на детето, а също и акт за раждане и снимка.

#Йорданка Фандъкова #кмет на София #градски транспорт #Любомир Христов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници