Пхенян отмени всички коронавирусни ограничения

Пхенян отмени всички коронавирусни ограничения
A A+ A++ A

Властите в Северна Корея премахнаха всички оганичения в Пхенян, които бяха въведени на 12 май, след като са успели да сложат под контрол ситуацията с разпространението на COVID, съобщават дипломатически източници.

На жителите на града се разрешава да излизат и да посещават магазините за хранителни стоки. Общественият транспорт е възобновил работата си, по улиците има минувачи, а някои търговски центрове са отворили отново врати.

На 30 май властите отмениха въведените ограничения и по отношение на пазарите.

За изминалото денонощие властите в Северна Корея обявиха, че са регистрирани 96 610 случая на хора със симптоми на „треска”, като от края на април тези случаи вече достигнаха 3,83 млн.

На 12 май Северна Корея наложи общонационално блокиране, след като потвърди първите случаи на COVID-19 от началото на пандемията.

Инфекциите, причинени от подвариант BA.2 на силно трансмисивния щам Омикрон, бяха открити в столицата Пхенян на 8 май.

Епидемията породи опасения за страната - една от малкото, които не бяха съобщили за нито един случай на заразяване от началото на пандемията. Впоследствие властите обявиха, че положението е овладяно, а държавните медии съобщиха за намаляващ брой случаи.

Вчера Световната здравна организация алармира, че няма достъп до данни за огнището на COVID-19 в Северна Корея. Здравните експерти предполагат, че епидемията в страната се задълбочава противно на докладите на Пхенян за „напредък в лечението на треската“. От СЗО смятат, че Пхенян е предоставил на здравната агенция само много ограничена информация, което не дава възможност да се направи адекватна оценка.

Въпреки че има една от най-лошите здравни системи в света, Пхенян съобщи, че повече от 95% от случаите са се възстановили. „Съобщава се за много възстановявания, но в момента имаме ограничена информация от властите“, заявиха от СЗО.

Северна Корея няма нито един ваксиниран гражданин. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?