Плевнелиев иска „качествен дебат“ за данъка върху лихвите

Плевнелиев иска „качествен дебат“ за данъка върху лихвите
Президентът Росен Плевнелиев (всредата) и министърът на отбраната Аню Ангелов (вляво) откриха заедно обновената експозиция в Музея на авиацията край пловдивското село Крумово. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Всички аспекти на политиката, свързани с икономиката и с данъчното облагане на хората и фирмите трябва да се решат с качествен дебат в парламента, а не на парче чрез медиите, заяви презентът Росен Плевнелиев.

Това каза в Авиационния музей край Пловдив Плевнелиев във връзка с дебата за данъка върху лихвите на банковите депозити, предаде БТА.

По думите на Плевнелиев данъчната политика е една малка част от икономическата политика на една държава и затова той смята, че трябва да се решава с дебат в парламента.

„За мен е много важно в Народното събрание всички партии да изложат своите аргументи, да се чуе анализът - къде е икономиката на държавата, къде ще бъдем през 2013 г., какво залагаме като развитие, кои са двигателите на растежа и как можем да ги отпушим", коментира държавният глава.

Плевнелиев добави, че би било добре и дългосрочните идеи, които министърът на финансите споделя, също да бъдат заложени в един добър дебат.

„Ще се радвам да видя в програмите на политическите партии, идват парламентарни избори, каква икономическа политика залагат до 2017 г., защото е коректно и честно българските граждани, преди да гласуват следващата година, да знаят това", коментира още президентът.

На въпрос дали са достатъчни средствата от бюджета за БАН, Плевнелиев посочи, че президентската институция не раздава пари, но заяви, че подкрепя дългосрочните приоритети.

Той добави, че БАН не може да се бори само с 10 млн. лева и ще получи много повече, когато „създадем компетентност и открием хоризонта на еврофондовете и европейските програми за тях".

За това според Плевнелиев е необходима „реформа срещу пари" и когато БАН бъде подкрепена с даване на компетентност и потенциал за участие в еврофондове, тя ще участва в програми за стотици милиони лева.

#Росен Плевнелиев #дебат #Парламент #икономика #данък #лихви #БАН #еврофондове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници