Кисинджър: Украйна да направи териториални отстъпки на Русия, за да има мир в Европа

Кисинджър: Украйна да направи териториални отстъпки на Русия, за да има мир в Европа
A A+ A++ A

"Русия и Украйна са длъжни да седнат на масата на преговорите колкото се може по-скоро", заяви в Давос бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, цитиран от руски издания. Според него, ако мирните преговори не се възобновят до два месеца, военните действия могат да се разпространят по целия европейски континент.

"Западът е длъжен на повлияе на Украйна с цел да възстанови преговорите с Русия, дори ако на Киев му се наложи да направи ред отстъпки", твърди Кисинджър.

В Киев реагираха рязко на подобно предложение, заявявайки, че Украйна няма да направи никакви отстъпки на Москва и ще защитава с бой своя суверенитет. В офиса на украинския президент смятат, че Западът настоява за това в своя изгода, за да "си напълни джобовете".

Съветникът на президента Зеленски Михайло Подоляк, който води украинската делегация на преговорите с Москва написа гневен пост в Туитър.

В него се казва:

"В кулоарите на международния икономически форум в Давос говорят: не дойде ли време за примирие, за договори с Кремъл и за връщане към бизнеса с Русия. Какво е това, нов вирус, водещ до слепота? Украйна не разменя своя суверенитет за това някой да си напълни джобовете. Най-краткият път към края на войната е - оръжие, пари, ембарго."

"Преговорите трябва да започнат в близките два месеца, преди да са възникнали напрежения, които ще бъде трудно да се преодолеят. В идеалния случай разделителна линия трябва да бъде връщане към предишното статукво", казва Кисинджър. Това включна Украйна с Луганска и Донецка област, а Русия - с Крим.

Според британското издание The Telegraph с тези думи политикът е призовал Украйна да отстъпи част от територията си на Русия.

Според Кисинджър, ако бойните действия не се прекратят, то те вече ще бъдат не за свободата на Украйна. "Това ще бъде нова война срещу самата Русия", казва Кисинджър.

Според Business Insider по този начин Кисинджъ е предупредил Запада, че едно унизително за Русия поражение, може да доведе до по-широка дестабилизация.

Освен това, в своята реч на форума в Давос Кисинджър напомнил, че Русия 400 години е неразривна част от Европа и гарант за баланса на силите, затова европейските лидери не бива да отхвърлят перспективата за дългосрочно сътрудничество с Руската федерация. Политикът уточнил, че не си струва Москва да бъде подтиквана към съюз с Пекин.

Превод и редакция: "Епицентър"

Снимка: Уикипедия

#Хенри Кисинджър #Давос #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай