Гражани на ЕС: Нобеловият комитет трябва да вземе Нобелова награда за хумор

Гражани на ЕС: Нобеловият комитет трябва да вземе Нобелова награда за хумор
Освен ирония, в коментарите на европейците прозира и недоумение: „Награждаването на репортери, които с риск за живота си съобщават истината от „горещите точки", вече не е на мода, сега организациите се награждават една друга". Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Присъждането на Нобеловата награда за мир на Европейския съюз предизвика прилив на гордост и умиление у европейските лидери и вълна от сарказъм сред европейските граждани.

Социалните мрежи на страните от ЕС се изпълниха с язвителни коментари, подборки от които вече се публикуват в европейски медии, предадоха ИТАР-ТАСС и БТА.

Белгийската телевизия Ер Те Бе Еф публикува някои от най-ярките изказвания, взети от френскоезичния сегмент на „Туитър” осем часа след обявяването на наградения:

„ЕС получи Нобеловата награда за мир . . . посмъртно", „ЕС просто не успя да вземе Нобеловата награда за икономика", „С всичките си директиви ЕС има всички основания да получи Нобеловата награда за литература", „Ако имаше Нобелова награда за хумор, трябваше да я присъдят на Нобеловия комитет".

Някои автори подхождат по-широко и вече правят прогнози за 2013 г.: „Нобеловата награда за мир за 2013 г. се присъжда на НАТО за мъжествената защита на мира в Югославия, Афганистан, Сомалия и Либия."

Други поглеждат към миналото и призовават „докато не е станало късно" да се присъди престижната награда на Съветския съюз, който „мъжествено се разпадна и с това спаси света от превръщането на Студената война в ядрена".

Освен ирония, в коментарите на европейците прозира и недоумение: „Награждаването на репортери, които с риск за живота си съобщават истината от „горещите точки", вече не е на мода, сега организациите се награждават една друга".

В британските коментари в интернет, където се срещат повече евроскептици, се обсъждат някои по-практически аспекти на ситуацията:

„Как ще се разпределят парите? Аз ще получа ли своя дял? Впрочем като биевропеец (имам гражданство от две страни-членки на ЕС) трябва да получа двоен дял", „Наградата е по-малко от един милион лири (1.4 милион долара), европейците сме 500 хиляди. Това е по-малко от две лири на човек", „Нобеловата награда за ЕС за всеки европеец ли е? Ще стои отлично в професионалното ми резюме – лауреат на Нобеловата награда за мир".

Срещат се и положителни отзиви, макар и да не звучат твърде оптимистично: „Заслужена награда. Жалко, че (основателите на европейския проект) Робер Шуман и Жан Моне отдавна не са сред живите и няма да могат да я получат".

Сред коментарите се срещат и сериозни опити за осмисляне на мотивите на решението.

Потребителят ITLaw23 например написа във форума на британския вестник „Гардиън": „ЕС действително е свършил огромна работа за съхраняване на мира в Европа. Не мога обаче да се освободя от усещането, че наградата се присъжда с политически мотиви, а не за реални заслуги. На Нобеловия комитет се харесва, че има либерал в Белия дом (Барак Обама) – дадоха му наградата (през 2009 г.), за да поддържат популярността му. Те усещат, че значителна част от европейския проект е поставена под съмнение и се опитват да поддържат и него. Нямам нищо против и двамата лауреати, но концепцията „харесва ни как тези хора разсъждават и вземат решение, така че ще им дадем наградата" сериозно подкопава ценността на самата награда, която на теория трябва да се присъжда за реални исторически заслуги".

ИТАР-ТАСС припомня критичните реакции на европейски евроскептици като британеца Найджъл Фарадж, популисти като холандеца Герт Вилдерс и крайнодесни лидери като французойката Марин Льо Пен и отбелязва, че именно такива радикални политици регистрират рязко увеличение на рейтинга си в сегашната криза в Европа.

Това е тревожна европейска тенденция, която също се обсъжда активно по форумите в интернет.

„Как може да се дава награда за мир на Европа, в която нарастват ксенофобията, национализмът и популизмът?", пита читател на белгийския в. „Соар".

#Нобелова награда за мир #Европейския съюз #ЕС #Туитър #Нобеловия комитет #НАТО #Югославия #Афганистан #Сомалия #Либия #Съветския съюз #Студената война #Робер Шуман #Жан Моне #Европа #Белия дом #Барак Обама #Президент на САЩ #Найджъл Фарадж #Герт Вилдерс #Марин Льо Пен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници