Ирак е договорил оръжейна сделка с Чехия за 1 млрд. долара

Ирак е договорил оръжейна сделка с Чехия за 1 млрд. долара
Чешкият министър на отбраната Александър Вондра (вдясно) заедно с иракския си колега Саадум ал-Дулайми (вляво) по време на официалната визита на Ал-Дулайми в Чехия през януари 2012 г. Снмимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Ирак е решил да купи 28 чешки двуместни бойни самолети L-159 за около 1 млрд. долара, съобщи чешкият министър на отбраната Александър Вондра.

Вондра разясни, че споразумението е било за предоставянето на 24 нови апарата и четири други, които ще бъдат предоставени от излишъка на чешката армия на Военно-въздушните сили на Ирак, информираха АФП и БГНЕС.

Споразумението е било постигнато при посещението в Прага на иракския премиер Нури ал-Малики.

Чешката авиационна компания „Аеро Водочоби“ е произвела до момента за чешката армия 72 самолета от този тип, отговарящи на нормите на НАТО, като обаче армията е запазила само 24 от тях заради бюджетни съкращения.

До този момент властите в Прага не бяха намерили купувач за излишните самолети, въпреки проведените преговори с много държави.

Самолет от тип L-159, чийто първи полет е бил извършен през 1997 г., може да пренася ракети въздух-въздух и ракети земя-въздух.

Около 80% от компонентите на L-159, които се намират на въоръжение, идват от чужбина, най-вече от САЩ.

Ирак води преговори и за евентуално закупуване на американски изтребители F-16, е съобщил премиерът на Ирак Ал-Малики.

#Ирак #Чехия #министър на отбраната на Чехия #Александър Вондра #сделка #самолети #министър-председател на Ирак #Нури ал-Малики

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници