Нобеловата награда за мир отива при... Европейския съюз!

Нобеловата награда за мир отива при... Европейския съюз!
Тазгодишната Нобелова награда за мир ще бъде присъдена на раздирания от кризи Европейски съюз (ЕС), съобщи норвежка телевизия. Снимка: europeword.com
A A+ A++ A

Тазгодишната Нобелова награда за мир ще бъде присъдена на раздирания от кризи Европейски съюз (ЕС), съобщи норвежката обществена телевизия НРК.

„Европейският съюз е тазгодишният носител на Нобеловата награда за мир," обяви медията на официалния си сайт, цитиран от БГНЕС.

НРК преди дни предположи, че през 2012 г. Комитетът може да присъди приза на ЕС, с което да почете 60-та годишнина от рождението на предшественика на блока – Европейската общност за въглища и стомана, спомогнала за мира и стабилността на континента.

По-рано в петък, броени минути преди официалното решение, телевизията отбеляза, че победителят е вече потвърден.

Наградата е много добра новина за блока в много тежък за него момент, коментира НРК.

„Европейският съюз се намира по средата на една от най-тежките си кризи. Но може би именно сега проектът на мира и стабилността заслужава да получи ръка от Норвегия," посочи медията.

„ЕС и предшествениците му вече шест десетилетия допринасят за мира и помирението, демокрацията и човешките права на континента," обяви председателят на Комитета Торбьорн Ягланд.

„В рамките на седемдесет години Германия и Франция водиха три войни, но днес такъв конфликт между двете държави е немислим. Това ни показва как чрез добре премерени усилия и изграждане на взаимно доверие историческите врагове могат да се превърнат в близки партньори," обясни още той.

В отговор председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че е „трогнат и поласкан" от решението на Комитета.

Въпреки различията на отделните членки и дълговата криза, Европейският съюз е най-големият общ пазар в света, който позволява свободно движение на стоки, хора, услуги и капитал.

През годините новаторският проект обхвана 27 държави, които неотдавна бяха разделени от „Желязната завеса".

Преди години те се събраха на една маса с огромните си икономически, социални и културни различия и след огромни усилия 17 от тях успяха да създадат обща валута.

Очаква се обаче тазгодишната награда да създаде сътресения в самата Норвегия, която отхвърли членство в блока цели два пъти – през 1972 и 1994 г. 3/4 от населението на страната продължава да се противопоставя на предложенията за присъединяване към съюза.

През последните три години Нобел за мир получиха личности от три различни континента.

През 2009 г. наградата бе присъдена на американския президент Барак Обама, година по-късно – на китаеца Лю Сяобо, а през 2011 г. – на либерийките Елън Джонсън Сърлийф и Лейма Гбуе и йеменката Тауакол Карман.

#Нобелови награди #Нобелова награда за мир #Европейски съюз #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници