Нинова и работодателите искат замразяване цената на газа (ВИДЕО)

Нинова и работодателите искат замразяване цената на газа (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Работодателските организации настояват да бъдат възстановени преговорите с „Газпром” и да се подновят доставките на газ. Предлагаме до възстановяване на доставките – да се сложи таван или да се замразят цените на газа на текущата им стойност, Предлагаме оскъпяването, което ще дойде от алтернативните доставки да се поеме от държавата. Трябва да бъдат удължени и компенсациите за ток за бизнеса”. Това каза на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова след среща с петте най-големи работодателски организации.

„От това, което се случва със спирането на доставките на газ, сме притеснени. Предлагаме да спасим българската национална икономика и индустрия, да запазим работните места на хората, да им осигурим прилични доходи и да предприемем мерки, които да не помпат инфлацията, а да я намаляват”, подчерта Нинова.

"Да се приеме спешно закон, с който се налага допълнително облагане върху свръхпечалбите на енергийните дружества. Да се продължат компенсациите за ток, да се продължат до времето, докогато се решат дългосрочно проблемите с нови договори", допълни Нинова.

„Безспорно цената на енергоресурсите е ключова не само за конкурентоспособността на предприятията, но и за доходите на хората. Затова на днешната среща обсъждахме цените на газа и електроенергията. По-лесният проблем за решаване безспорно е цената на тока. Нашата енергетика генерира такива свръхпечалби, че само с част от тях могат да бъдат компенсирани всички потребители на свободния пазар. КЕВР лесно може да я сметне. По наши изчисления става дума за около 150-160 лева за мегаватчас. Цената на атомното гориво не е променена, тази на водата също, както и цената на вятъра и слънцето”, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Снимка: Стап кадър/НОВА

 

#Нинова #руски газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници