Русия спря газовите доставки за Полша по магистралата Ямал-Европа

Русия спря газовите доставки за Полша по магистралата Ямал-Европа
A A+ A++ A

Русия е спряла доставките към Полша по газопровода Ямал-Европа. Това съобщи полският портал Onet. Според портала информацията е потвърдена от полското правителство и от представители на най-голямата местна газова компания PGNiG SA. От ранната утрин на 26 април Полша не получава доставки през газовата магистрала Ямал-Европа, съобщи и агенция Интерфакс, цитирайки данни на газови оператори.

Новината дойде часове след като Варшава обяви, че е включила "Газпром" и други големи руски компании в свой списък със санкции заради войната в Украйна. 

Полша е готова за възможни спирания на газовите доставки и потребителите няма да усетят проблеми, заяви Ивона Доминак, говорител на полския системен оператор  Gaz System, цитирана от Bloomberg.  Тя е изтъкнала, че Gaz System не е страна по договора на PGNiG’s с руския  "Газпром"  и че няма да коментира съобщението на Onet.pl.

За разлика от страни като Германия и България, които са силно зависими от руския газ, Полша сериозно работи за своята диверсификация и има собствени терминали за втечнен газ. През март дори се разбра, че Полша ще доставя синьо гориво на Украйна, вкл. и от своите терминали за втечнен газ. Газопреносните оператори на двете страни се договориха да обособят капацитет за внос, така че да се гарантира  "гарантиран физически внос на газ от Полша".

Полша наложи санкции на „Газпром“, „Новатек“ и „Акрон“ по свой списък с 50 позиции, засягащи Русия и Беларус, съобщи по-рано в сряда министърът на вътрешните работи Мариуш Камински. В списъка са  35 компании и 15 физически лица. 

"Полският санкционен списък представлява уточнение на санкционния списък на Евросъюза. Той се отнася до руски олигарси и фирми, които работят на територията на нашата страна. Огласеният днес първи санкционен списък се състояи от 50 позиции", каза министърът. 

"Газпром" е санкциониран в рамките на компанията EuroPolGaz, "Акрон" и руският олигарх Вячеслав Кантор са наказани по линия на полската компания Azoty, в която делът на Кантор е 20%. "Новатек" и "ФосАгро" представят в Полша интересите на руския въгледобив и мините в Донбас. Наказаните беларуски олигарси са свързани с компанията Beloil. Санкциите включват замразяване на финансови активи и имущество, забрана за участие в търгове за обществени поръчки и забрана за влизане на територията на Полша.

Снимка: Газпром - Русия

#Газпром #руски газ #доставки #спря #Полша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай