И Уорлик пиратствал в нета

И Уорлик пиратствал в нета
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик е нарушавал закона, като е свалял музика и филми нелегално от интернет.

Това той призна на конференция на тема „Стимулиране на бизнеса в дигитална среда“, предаде БГНЕС.

„Обзалагам се, че сред участниците има хора, които са си сваляли музика и филми от пиратски сайтове. Това е разбираемо и аз самият съм нарушавал закона в това отношение, но знам, че не е правилно“, каза той на форума.

Уорлик посочи, че понастоящем има интернет сайтове за пиратски копия на музикални произведения и филмови продукции, които са изключително популярни като zamunda.net или arenabg.com.

„В действителност тези сайтове представляват сами по себе си кражба от творци като Мария Илиева, като други творци, много успешни български филми като „ТИЛТ“, Love.net. Влизаш в интернет и свободно си сваляш един такъв прекрасен филм. Това е същото като да влезеш в един бижутериен магазин, да си свиеш някое бижу, да си го сложиш в джоба. Това е същото!“, заяви той.

По думите на Уорлик задачата е това явление да се преодолее и да се търсят разумни решения. Посланикът подчерта, че в България вече се защитават носителите на авторско право.

„И бих казал, че навлизането на iTunes в България спомага в това отношение. Нещата не могат да се променят за няколко дни. Но все пак трябва да отбележим, че немалко потребители на музика са се придвижили от Napster към iTunes. Сега за повечето от нас може да се каже, че няма да влезем в piratebay.org и ще използваме търсачката Google.com. Всички сме свикнали с това“, коментира Уорлик.

Тодор Чобанов, който е съветник на икономическия министър Трайчо Трайков по въпросите на културно-историческия туризъм, коментира, че в определени части на Европа близо 90% от търговията е фокусирана в интернет.

Според него това е по-характерно за Северна Европа и в по-малка степен за Южна. Той посочи обаче, че все повече и повече интернет се налага като основно място за покупки на всички потребители.

„Изправени сме пред една уникална ситуация – огромни възможности, но и сериозни проблеми“, категоричен беше Чобанов.

За да онагледи тази теза, той припомни, че по различни прогнози на тази Коледа и Нова година жителите на ЕС ще изхарчат над 50 млрд. евро в интернет.

„Проблемът с интелектуалното пиратство и с нерегламентирания достъп до съдържание е наистина много сериозен, той се очертава като основна задача – да търсим възможните способи и решения за намаляване на това явление, за неговото ограничаване до нива, които съответстват на средноевропейските“, уточни съветникът.

Тодор Чобанов смята, че едно от възможните устойчиви решения е да се предложат евтини алтернативи на пиратското съдържание.

#Джеймс Уорлик #САЩ #България #интернет #Мария Илиева #Тодор Чобанов #Трайчо Трайков #пиратство #Европа #ЕС #Коледа #Нова година

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници