Министърът на туризма: От 1 юни бежанците от Украйна да работят и да си плащат наемите

Министърът на туризма: От 1 юни бежанците от Украйна да работят и да си плащат наемите
A A+ A++ A

Ще настоявам след 31 май програмата за подпомагане на хотелиери, приютили украински бежанци, да приключи. Ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е необходимо те вече да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да плащат наем, да живеят така, както всички останали хора.

Това заяви пред БНТ министърът на туризма Христо Проданов. Държавата ще съдейства за специални групи за децата, за да има къде да бъдат оставени, докато родителите им работят. От разговорите с 6000 души, 90% искат веднага да започнат работа в сектор хотелиерство и ресторантьорство, каза още Проданов.

Тези 25 000 души, за които държавата плаща, са крайно нуждаещи се. В България има още 60 000 украинци, някои от които са с големи възможности – със скъпи коли, правят бизнес, купуват имоти и те създават грешно впечатление и негативен имидж, обясни министърът на туризма.

По думите му вчера са изплатени парите на всички хотелиери по заявения график. Той уточни, че от 1 до 5 март е кандидатстването в системата СУНИ за перода от началото на войната до 31 март. От 1 до 5 май се кандидатства за периода от 1 до 31 април, а от 1 до 5 юни ще се кандидатства за срока до края на май. След това е необходимо около 10 дни информацията да бъде проверена, за да бъде изплатено дължимото.

Министърът на туризма каза, че около 3000 са случаите, в които едно лице фигурира в регистрациите на два хотела едновременно.

#Христо Проданов #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай