Какви привилегии носи т. нар. златен талон и има ли смисъл от него?

Какви привилегии носи т. нар. златен талон и има ли смисъл от него?
A A+ A++ A

Този вид документ в законовите и подзаконовите нормативни актове се нарича контролен талон „Водач на МПС без наказания“. Той се издава от Пътна полиция след изрично поискване от водача с подадено заявление и платена такса от 2 лева (без банковите комисиони). Шофьорът може да се получи златен талон само в два случая:

- когато няма наказания за нарушение на правилата за движение по пътищата от първоначалното придобиване на правоспособност и има стаж не по-малко от 6 години

- когато няма наказания за нарушение на правилата за движение по пътищата за период 6 години след влизане в сила на Наредба № IЗ-2539 (тя бе обнародвана през февруари 2013 г.).

Тук се включват не само нарушенията, по които има издадени актове, но и фишовете, включително електронните. Другото важно нещо е, че наложените по тях глоби трябва да са платени, за да се кандидатства за такъв контролен талон.Интересът към придобиването на златен талон, който всъщност е розов на цвят, не е голям. Едва около 5 % от шофьорите притежават такъв документ. Причината е в това, че почти всички имат поне по едно нарушение, което им пречи да кандидатстват. Други предпочитат да си спестят нервите пред гишетата на КАТ.

Не са малко обаче и онези, които си вадят златен талон, защото смятат, че той служи като щит срещу КАТ и ще ги отърве от всякакви глоби, наказателни постановления.

Привилегиите, които носи този талон, обаче не са големи. Той не те спасява от глобите и отнемането на книжката, налагани с наказателни постановления по Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Спасява те единствено от отнемане на контролни точки само при първо нарушение. И тук обаче има изключения – това не важи, ако са те хванали да караш с алкохол или ако откажеш проба за алкохол и/или наркотици. Тоест, ако те хванат да минеш на червено или да караш без колан и други ще понесеш санкцията си, ще се разделиш със златния талон, но ще запазиш максимума от 39 точки в контролния талон. Но за алкохол и отказ от проверка, ще понесеш цялата тежест на закона, независимо от притежаването на розово картонче. След като водачът е хванат в някакво нарушение, златният талон му се отнема и се заменя с обикновен – син. След това трябва да чака нови 6 години, ако иска нов.

Другият фрапиращ пропуск е, че не е посочено изрично, че златен талон се отнема и при установена употреба на наркотични вещества от страна на водача. След като шофьорът придобие златен талон, синият се отнема, защото той на практика го замества, допълват от СБА.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници