"Мозъкът на Путин": Ако загубим войната, светът ще избухне в пламъци

"Мозъкът на Путин": Ако загубим войната, светът ще избухне в пламъци
A A+ A++ A

Известният руски геополитик проф. Александър Дугин , наричан "мозъкът на Путин" заради влиянието си върху руския лидер, заяви, че отстъплението на страната от украинската столица Киев е само "временно", каза той в интервю за Turkiye Gazetesi.

Александър Дугин е руски философ, политолог, социолог и публицист. Той е ръководител на Центъра за консервативни изследвания и основател на Международното евразийско движение в Русия.

По-рано този месец руските сили се изтеглиха от околностите на Киев, след като се опитаха да превземат украинската столица. Руската армия се препозиционира от района, за да се съсредоточи върху източния регион Донбас в Украйна, заявиха представители на Пентагона и НАТО.

В интервюто Дугин определи руското отстъпление като "чисто тактически ход", който ще позволи на руската армия да се прегрупира и да извърши "ревизии" под ръководството на новоназначения генерал Александър Дворников, ключова фигура в руската кампания в Сирия през 2015 г.

"В момента руската армия се бори със суверенните сили, които налагат еднополюсен свят", заяви Дугин, визирайки съюзническите на Украйна държави, включително САЩ. "Ние не можем да загубим тази война. В противен случай целият свят ще избухне в пламъци".

"Кампания на Русия в Източна Украйна "не е победа" за страната. Нашите войници няма да се върнат у дома, докато не бъдат унищожени целите в цялата страна и не бъде установена сигурност, или докато Зеленски не се предаде", каза още Дугин.

"Отправихме предизвикателство към еднополюсния световен ред, ориентиран към САЩ и НАТО. Страните от НАТО избраха Украйна за база за тяхна база и ако не беше руската военна намеса, атаките срещу Русия щяха да започнат от украинска територия", обясни Дугин.

От друга страна, Даниел Трейсман, професор по политически науки в Калифорнийския университет в Лос Анджелис и експерт по руска политика, заяви, че "със сигурност е възможно" руският президент Владимир Путин да насочи руските сили да се опитат отново да превземат Киев.

"Със сигурност е възможно, в действителност е дори много вероятно, Путин да иска да направи още един опит за превземане на Киев, ако в някакъв бъдещ момент прецени, че неговите военни имат по-голям шанс да успеят", каза Трейсман пред „Инсайдер“.

Източник: БЛИЦ

Фото: lisakov.dugin.ru

#Александър Дугин #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"