Борис Велчев не знаел дали президентът ще го номинира за конституционен съдия

Борис Велчев не знаел дали президентът ще го номинира за конституционен съдия
Президентът Росен Плевнелиев не е номинирал никого за член на Конституционния съд, заяви настоящият главен прокурор Борис Велчев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев не е номинирал никого за член на Конституционния съд, заяви настоящият главен прокурор Борис Велчев.

Държавният глава трябва да направи своето предложение за конституционен съдия в четвъртък, а като най-вероятен негов избор се спряга именно Борис Велчев.

„Доколкото и вие, и аз знаем, президентът към днешна дата не е номинирал никого за член на Конституционния съд. Най-малкото неетично ми се струва да коментираме неговото решение, преди той да го е оповестил“, коментира обаче главният прокурор, цитиран от БГНЕС.

Главният прокурор отказа да коментира информациите по свой адрес и това дали е воден разговор с него.

В сряда, минути преди крайния срок, парламентарно представените партии внесоха своите предложения за конституционни съдии.

ГЕРБ номинира зам.-председателя на парламента и шеф на вътрешната парламентарна комисия Анастас Анастасов за конституционен съдия.

Също в последния момент независими депутати са номинирали заместник-председателя на Върховния административен съд Венета Марковска за член на КС.

Левицата издига Татяна Върбанова - председател на търговско отделение във Върховния касационен съд.

„Синята коалиция“ номинира дългогодишния депутат и зам.-председател на Народното събрание Екатерина Михайлова.

На всеки три години Конституционният съд се обновява с 4 нови членове. През октомври изтичат мандатите на Евгени Танчев, Емилия Друмева, Георги Петканов и Владислав Славов.

Комисията по правни въпроси предлага избора на двамата съдии да се състои на 31 октомври.

Кандидатите ще бъдат публично изслушани от Комисията по правни въпроси към Народното събрание в открито заседание с пряко излъчване в Интернет.

Гласуването на кандидатурите в парламента ще се извърши явно.

На 24 септември съдиите от ВКС и ВАС избраха Георги Ангелов за свой представител в Конституционния съд.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #Конституционен съд #Борис Велчев #главен прокурор #Анастас Анастасов #Венета Марковска #Татяна Върбанова #Екатерина Михайлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници