Трайчо Трайков: „Глобал пауър" не е стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене"

Трайчо Трайков: „Глобал пауър" не е стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене"
Според Трайчо Трайков „Глобал пауър консорциум" е финансова организация, която не е стратегически инвеститор, няма опит в управлението на ядрени централи, няма дългосрочни намерения. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Искът на руската компания „Атомстройекспорт" е имал за цел да окаже натиск върху Бълагрия преди подписването на договора за газопровода „Южен поток", коментира бившият министър на икономикта и енергетиката в кабинета „Борисов" Трайчо Трайков.

Според него рискът имал връзка и с посещението на Владимир Путин в България, със съдебните искове на българската страна към „Атомстройекспорт", както и с „режисираното появяване на сцената" на американския инвеститор „Глобал пауър консорциум".

„Според мен този иск беше поставен в този контекст, защото наистина смятат, че имат аргументи да го спечелят," коментира Трайчо Трайков пред „Нова телевизия".

По думите му, „Глобал пауър консорциум" е финансова организация, която не е стратегически инвеститор, няма опит в управлението на ядрени централи, няма дългосрочни намерения към управлението на енергийни активи, още по-малко ядрени.

„Финансира се не ясно откъде, парите могат да дойдат и от „Ал Кайда". Просто те нямат собствени пари," допълни Трайчо Трайков.

Той разказа, че по време на среща с представители на консорциума ги насочил към британския консултант HSBC, които изготвяли анализа на сделката и подготвяли конкурса за стратегически инвеститор.

„Междувременно поисках информация от американските служби чрез американското посолство. Информацията беше, че те не знаят нищо за тази компания, не могат да потвърдят, че тя е сериозен играч в който и да било бизнес. Те дойдоха и казаха, ние знаем, че тук предстои построяването на руска централа, не знаем нищо за проекта, но искаме да инвестираме 5 млрд. евро. Това беше малко от рода на имейлите от нигерийците, които получаваме всички как да спечелим пари," посочи Трайчо Трайков.

Той е категоричен, че гражданите не разполагат с достатъчно информация, за да гласуват за или против строежа на АЕЦ „Белене".

„Дори и да предположим, че хората гласуват за проекта, това какво означава – с каква лихва на кредита да се финансира, какви да са системите за пасивна защита, какъв да е моделът на реактора и турбината, кой да е инвеститорът, какво да е разпределението на рисковете," попита Трайчо Трайков.

Той определи референдума като „абсолютно безсмислено предложение", което цели единствено да вдигне акциите на БСП.

„За мен ще бъде много интересно какво ще бъде поведението на правителството в тази ситуация," заключи бившият енергиен министър.

#„Атомстройекспорт" #Трайчо Трайков #Владимир Путин #„Глобал пауър консорциум" #„Ал Кайда" #АЕЦ „Белене" #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници