Плевнелиев свиква политически консултации за въпроса на референдума

Плевнелиев свиква политически консултации за въпроса на референдума
Президентът Росен Плевнелиев ще проведе консултации с парламентарните партии за формулировката на въпроса за предстоящия референдум за АЕЦ „Белене". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев ще проведе консултации с парламентарните партии за постигане на съгласие относно формулировката на въпроса, който предстои да бъде подложен на референдум.

С подписите на повече от 500 000 български граждани, събрани от БСП, беше поискано от Народното събрание провеждането на референдум за развитието на ядрената енергетика чрез изграждане на АЕЦ „Белене".

Според държавния глава предстоящият референдум е тест за демокрацията, който трябва да се проведе в интерес на гражданите и не бива да бъде отлаган заради политическо противопоставяне и административни процедури, предаде „Дневник".

Президентът счита, че по начина, по който ще протекат дебатите по формулирането на въпроса, както и от самия въпрос, ще проличи отношението на политическия елит към пряката демокрация.

Росен Плевнелиев настоява за сериозен и експертен дебат, за да могат гражданите да направят своя информиран избор.

Според президента при изпълнение на тези условия, независимо от крайния резултат или от броя на гласувалите, референдумът ще се превърне в успех на българската демокрация.

Консултациите ще започнат в петък с ръководството на БСП, като инициатор на подписката за провеждането на референдума. Следват срещите с политическите ръководства на ГЕРБ, ДПС, „Синята коалиция" и „Атака".

#Росен Плевнелиев #Президент на България #референдум #политически консултации #ГЕРБ #ДПС #„Синята коалиция" #„Атака" #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници