Русия докосва национален банкрут, след като е в дефолт по външния дълг

Русия докосва национален банкрут, след като е в дефолт по външния дълг
A A+ A++ A

Руската федерация не е изплатила външния си дълг, защото предлага на притежателите на облигации плащания в рубли, а не в долари, съобщи Си Ен Ен, цитирайки S&P.

Москва има гратисен период от 30 дни от 4 април, за да извърши плащанията на капитала и лихвите, но от S&P не очакват Русия да ги конвертира в долари, предвид западните санкции, които подкопават "готовността и технически способности (на Русия) да спазва условията" на задълженията си.

Пълното неизпълнение на плащанията на външен дълг в чуждестранна валута ще бъде първото за Русия от повече от век, когато болшевишкият лидер Владимир Ленин се отказа от облигации, издадени от царското правителство.

Русия няма достъп до приблизително 315 милиарда долара от валутните си резерви в резултат на западните санкции, наложени след началото войната в Украйна. До миналата седмица Съединените щати позволяваха на Русия да използва част от замразените си активи, за да плати на определени инвеститори в долари. Оттогава обаче Министерството на финансите на САЩ блокира достъпа на страната до нейните резерви в американски банки.

JPMorgan изчислява, че Русия е имала около 40 милиарда долара дълг в чуждестранна валута в края на миналата година, като около половината от тях се държат от чуждестранни инвеститори.

На този фон Москва заплаши със съдебни дела. "Ще съдим, защото предприехме всички необходими действия, за да могат инвеститорите да получат своите плащания", каза финансовият министър Антон Силуанов пред прокремълския вестник "Известия".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза на пресконференция миналата седмица, че всяко неизпълнение ще бъде "изкуствено", защото Русия има долари за плащане - просто няма достъп до тях.

"Няма основания за истински фалит. Дори не е близо", каза тогава Песков.

Фактите обаче са следните - неизпълнението на външния дълг ще доближи Русия до национален банкрут. Причината е началото на войната в Украйна и последвалите западни санкции, сред които и блокирането на руски активи в чуждестранни банки. В началото на март руският президент Владимир Путин издаде указ, с който рублата стана валутата за плащане на външния дълг на страната.

#Русия #дефолт #банкрут

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници