Украйна и Русия се обвиняват взаимно за удара в Краматорск

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за удара в Краматорск
A A+ A++ A

Русия и Украйна продължават да се обвиняват взаимно за кървавото нападение в Краматорск. 50 души загинаха след ракетен удар срещу гарата на украинския град. Пет от жертвите са деца. Властта в Украйна настоя да има ясен отговор от целия свят на поредното руско военно престъпление. От Москва казват, че украинците са изстреляли ракетата.

Както ръководството на Украйна, така и Западът нямат съмнения, че Русия е извършителят на кървавата атака. Президентът на Съединените щати нарече удара в Краматорск „ужасно зверство” на руснаците. Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен каза в Киев, че невинни хора са били атакувани от Русия. Украинците искат допълнителни наказания за агресора.

„Всички водещи държави по света вече осъдиха руската атака в Краматорск. Очакваме твърд, глобален отговор на това военно престъпление”, посочи Володимир Зеленски.

Както политическото ръководство, така и военните в Русия отричат армията да е замесена в атаката срещу Краматорск. Според тях ракетата е изстреляна от територии, контролирани от Украйна.

„Анализ на радиуса на пораженията и позицията на опашната част на ракетата еднозначно показва, че тя е изстреляна югозападно от Краматорск”, обясни говорителят на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков.

След провала в първия етап на инвазията Русия е сменила командването на операцията в Украйна, казва западното разузнаване. Новият главнокомандващ е генерал Александър Дворников. Близо година той е бил командир на руските операции в Сирия, за което е награден от Владимир Путин като герой на Русия.

Същевременно в разрушените от руската армия градове още търсят останките на изчезналите. Руснаците се изтеглиха от Северна Украйна, като оставиха след себе си тежки поражения и много жертви.

„Децата ми лежаха под развалините. Извадиха ги оттам. 36 дни хората се криеха по мазетата, а руснаците не спираха да стрелят. Не позволяваха да помогнем на затрупаните”, разказа жителят на Бородянка Мария.

Украйна казва, че избиването на цивилни в град Буча е само част от военните престъпления на руската армия. Никой не може да каже колко са жертвите дори само в този град. Някои хора са избягали, други се водят изчезнали, а разчистването на бомбардираните сгради може да отнеме месеци.

#войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници