Хроника на войната: 7.4.2022

Хроника на войната: 7.4.2022
A A+ A++ A

⚡️Der Spiegel твърди, че германското разузнаване е прихванало разговори между руски бойци, от които става ясно, че убийствата в Буча са извършени от "Вагнер" и са стратегия на руснаците - да сплашат мирното население. 

⚡️Google започва да снима разрушените градове на Украйна. Първите снимки ще бъдат от Ирпен и ще бъдат качени онлайн в края на следващата седмица.

⚡️В Мариупол бе открит първия магазин след военните действия - в кв. "Източен". В него може да се пазарува с гривни, рубли и дори с украински банкови карти. Централната част на града е превзета от руските войски. Константин Иващенко, бивш общински съветник от украинската партия "Опозиционна платформа - За живот", е назначен от ДНР за кмет на Мариупол.  Украинският кмет - Вадим Бойченко, напусна Мариупол на 23 март. Битките за пристанището и промишлената зона продължават.

⚡️Секретарят на "Единна Русия" Турчак и шефът на Донецка област Пушилин издигнаха знамето на победата и руския флаг в село Розовка, Запорожка област.

⚡️Рамзан Кадиров получи нови пагони - на ген.лейтенант

⚡️Украйна постави нови, напълно неприемливи условия в преговорите, казва Лавров 

⚡️Зеленски говори чрез видеовръзка с гръцкия парламент, заедно с двама бойци от украинския батальон „Азов“. Много гръцки депутати бойкотираха тази среща, а изказването на азовците беше неочаквано и предизвика политически скандал след участието на Зеленски. Зеленски беше аплодиран само от депутатите на управляващата Нова демокрация. 

⚡️"Медуза" и групата "Проверено" правят анализ на интервюто, което бременната Марианна Подгурская даде за руски журналисти след като бе взривен родилния дом в Мариупол. Въз основа на това интервю, руските медии обявиха взривяването за постановка. Проверката установява, че Подгурская не говори под натиск, че интервюто по-вероятно е взето в ДНР, а фактите, които споделя са близки до истината. Разминаване обаче има в интерпретацията на фактите. Например, това, че Подгурская не е чула самолети, не означава, че не е имало самолети, а че ракетата може да е пратена от голямо разстояние. И т.н. 

⚡️От 9 направления, руските войски са се съсредоточили в 2 - Мариупол и района на Славянск и Крматорск. Тежки боеве се водят в луганските Рубежное, Попасна и Северодонецк.

⚡️Загубите на Украйна в резултат на руската инвазия могат да надхвърлят трилион долара, - министър-председателят Денис Шмигал.

⚡️PepsiCo измисли как да остане в Русия. Вместо Pepsi, Mirinda и 7Up ще произвежда New Cola и Fruitz лимонада. Компанията спира производството и продажбите на 9 март на популярните марки Mirinda, Pepsi и 7Up. Но пък ще пусне новите марки, сред които и квас "Руски дар".

⚡️Еврото падна под 83 рубли за първи път от 10 февруари. 1 долар е 77 рубли.

⚡️САЩ изпратиха 100 безпилотни дрона камикадзе Switchblade в Украйна, както обещаха, - говорителят на Пентагона Джон Кърби. Отбелязва се, че така наречените дронове камикадзе са малки, преносими, имат бойни глави и експлодират при удар. Най-малкият модел може да порази цел на разстояние до шест мили (приблизително 9,6 км).

⚡️Тази нощ имаше взривове в Харков и Днипро. Руските войски след Изюм се опитват да стигнат до Славянск и Краматорск и да обградят украинските части в Донецка област. Вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук призова жителите на областите Донецк и Луганск незабавно да се евакуират: „Трябва да го направим, защото после хората ще бъдат под обстрел, ще бъдат застреляни и няма да могат да направят нищо. И ние не можем да им помогнем. Защото ще бъде почти невъзможно да се спре огънят".

⚡️Сенатът на САЩ прие единодушно законопроект, упълномощаващ Байдън да активира програма Lend-Lease за Украйна. За последно тази програма е използвана по време на Втората световна програма. Тя дава право на президента незабавно да изпрати оръжия, военно оборудване, суровини, храни и др. без заплащане. След войната нещата загубени в битка не се заплащат, годната техника се връща на САЩ, а тази, която украинците ще поискат да задържат ще бъде заплатена, но САЩ ще отпуснат безлихвени заеми. 

⚡️Владимир Зеленски: Седем държави са готови да обсъдят съдържанието на международно споразумение за гаранции за сигурност за Украйна. Това каза президентът на Украйна в интервю за турското издание Habertürk. „САЩ, Великобритания, Турция, Полша, Германия, Франция, Израел - не всички са поръчители, но посочих онези страни, които са готови да дойдат и да обсъдят списъка с гаранции за сигурност. Защото това е първата стъпка. Среща с тези гаранти, след това съвместно разбиране на гаранциите за сигурност и след това комуникация с руската страна“, каза Зеленски.

⚡️NY Times потвърди достоверността на видео, на което си вижда как украински войници стрелят по мъж, даващ признаци на живот, вероятно руски войник, лежащ на пътя. До него се виждат телата на още няколко войници. Според вестника видеото е направено на 30 март по време на изтеглянето на руските войски от района на Киев. ООН настоява за разследване, в което се вземат предвид всички данни за нарушаване на правата на човека, заяви официалният представител на генералния секретар на световната организация Стефан Дюжарик. 

⚡️Макрон нарече "необосновани" и "възмутителни" критиките на полския министър-председател Матеуш Моравецки за това, че често разговаря с Путин 

⚡️Засега нещата не са стигнали до прекъсване на дипломатическите отношения с Испания, но ситуацията се развива по негативен сценарий, - руският посланик в Мадрид.

⚡️Бородянка е град, в който ситуацията изглежда е още по-лоша, отколкото в Буча, предава Медуза. Бойците от "Азов" обясняват, че Буча е 10% от това, което виждат в Мариупол. На ул. Святопокровска в Гостомел откриха 11 убити в гараж

⚡️Президентът на САЩ Джо Байдън смята, че една година американски санкции ще струва на руската икономика "15 години от нейните постижения"

⚡️Руските бизнесмени измислиха как да заобиколят антируските санкции - прехвърлят бизнес и капитал в Турция, която не се присъедини към санкциите срещу Руската федерация. През последните седмици в Турция бяха открити около 1000 компании със 100% руски капитал, каза ръководителят на Турско-руския бизнес съвет Изет Екмекджибаши.

Източник: "Сега"

Снимка: @Koshman Twitter

#хроника #война #войната в Украйна #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници