Пълната забрана на руските въглища в ЕС се отлага за средата на август

Пълната забрана на руските въглища в ЕС се отлага за средата на август
A A+ A++ A

Посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел се очаква по-късно днес да одобрят забрана за внос на руски въглища от средата на август, което е с месец по-късно от първоначално предложеното, съобщи за Ройтерс източник, близък до преговорите. По думите му отлагането е било договорено под германски натиск.

Забраната на вноса на руски въглища е основната мярка от петия пакет европейски санкции срещу Русия. Той беше предложени миналата седмица от Европейската комисия като реакция на клането в украинския град Буча.

Ако бъде одобрена, това ще бъде първата забрана на руски енергоносители от страна на ЕС след началото на инвазията в Украйна на 24 февруари.

Засега петролът и газът, които са далеч по-важни и за Москва, и за ЕС, остават недосегаеми.

По-голямата част от въглищата, които Европа купува от Русия, идват от спотовия пазар, а не въз основа на дългосрочни договори. Тези покупки ще бъдат спрени веднага, след като санкциите бъдат наложени.

Макар и първоначалното предложение на ЕК да беше удължено с месец, то си остава по-амбициозно от британската забрана. Лондон обяви вчера, че възнамерява да се откаже изцяло от вноса на въглища от Русия до края на годината.

Според оценките на ЕК ембаргото върху въглищата ще струва на Русия 4 милиарда евро загубени приходи.

#въглища #въглища #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай