Бюджетният растеж за 2013 г. е 1.2%, заяви Дянков

Бюджетният растеж за 2013 г. е 1.2%, заяви Дянков
Финансовият министър Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Заложеният растеж в бюджета за 2013 г. е 1.2 %, заяви на брифинг след заседанието на Министерския съвет министърът на финансите Симеон Дянков.

Дянков уведоми, че по време на среща на Тристранния съвет, провела се във вторник и сряда в Министерски съвет, е бил приет броектобюджетът за 2013 г., както и новият размер на минималната работна заплата от 310 лева, предаде информационна агенция „Фокус".

За 2012 г. бюджетния растеж е бил с два пункта по-малко, т.с. 1%, за сметка на това обаче дефицитът за 2013 г. е около 1.1 млрд. лева, колкото за 2012 г., но в процентно отношение е по-малък, защото ще има растеж, обясни Дянков.

Минималната пенсия ще бъде увеличена на 150 лева, а освен нея ще бъдат повишени и социалната и максималната пенсии, посочи финансовият министър.

Дянков подчерта, че максималният осигурителен доход също ще бъде по-висок.

Има увеличение на осигурителните вноски, които се изнасят към съответните ведомства, за да се отговори прозрачно на въпроса кое министерство колко струва.

Има малка нетна бюджетна промяна в Министерство на отбраната - с 9 % се увеличават заплатите на служителите във ведомството, каза Симеон Дянков, като обясни, че по-голяма част от увеличението идва от вътрешни спестявания.

Без промяна остават бюджетите на МВР, ДАНС и НСО.

122 млн. лева ще бъдат отпуснати допълнително в областта на образованието, заяви още Дянков.

#Симеон Дянков #Министър на финансите #бюджет #2013 г. #растеж #пенсии #минимална работна заплата #Тристранен съвет #Министерски съвет #осигуровки #МВР #НСО #ДАНС #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници