Какво трябва да знаем преди да си вземем домашен любимец?

Какво трябва да знаем преди да си вземем домашен любимец?
A A+ A++ A

Идеята за вземане на домашен любимец или в случая, на който ще обърнем внимание - куче, е страхотна. Все пак това е "най-добрият приятел на човека". Но какви отговорности и грижи следват от това решение, ще обсъдим с ветеринаря Мария Генкова.

Мария Генкова e на 27 години и е родена в София, но съзнателният ѝ живот е преминал в град Враца.

Завършва средното си образование в Математическата гимназия във Враца и след това записва ветеринарна медицина към Лесотехническия университет в София. Още докато е студент започва да ходя на стаж в клиниката, в която работи и до днес – Ветеринарна клиника Green Do.

Обича работата си и е имала късмета да работи на много различни места, различни по рода си длъжности временно, докато учи. Последната фирма, в която работи преди да започне в клиниката е голяма и "лъскава” в сферата на автомобилите.  Повечето хора не успяват да разберат защо те предпочита да бъде сред животните, космите и всички неща свързани с почистване и обгрижване на тези животни пред чистия офис и спретнатото работно облекло... Това е именно защото обича професията си и я приема като мисия.

Нека започнем с избора на куче. Трябва ли да подберем породата според определени критерии - размер на жилище, наличие на двор, възможност за разходки?

Разбира се, че трябва да се съобразим с доста фактори при избора на куче. Големите породи не са подходящи за апартамент, защото имат нужда от повече движение, но ако сме склонни да им доставяме около 4 часа на ден тичане и игра навън има как да се направи компромис за апартамент. Моят съвет  е - ако ще бъде отглеждано в апартамент, то нека кучето да бъде от малките до средни породи. В забързаното ни ежедневие малко са хората, които могат да си позволят повече от един час на ден за разходка на домашния любимец.

Какви отговорности ни чакат след като се сдобием с домашен любимец? За какво трябва да сме подготвени?

Отговорностите при отглеждане на домашен любимец са огромни, повечето хора не го осъзнават при взимането на "малкото, сладко кученце”, но всъщност си е почти като отглеждане на дете. На първо място стои отговорността за здравето на това животно – началните ваксинации, обезпаразитяване, грижа за космената покривка, хигиената и т.н. Друг важен аспект е възпитанието! Изключително важен момент, омаловажаван от много стопани в началото и сериозен проблем в бъдеще. Кучето е като малко дете, когато не се възпита правилно още в ранна възраст след това става почти невъзможно да се промени поведението му и от там идват множество проблеми – като започнем от по-пренебрежимите като  извършване на физиологичните му нужди вкъщи (на места непозволени за това) и стигнем до агресивно поведение и нападение на хора. Също така, когато имаме домашен любимец трябва да има на кого да разчитаме докато сме на почивка, защото не навсякъде приемат кучета и не е и необходимо.

Има породи, които са подходящи за хора с алергии. Кои са те?

Породите, които са подходящи за хора с алергии са тези, които имат малко по-различна козината от обичайно,  а именно:  козината не линее и има характеристики на косъма близки до човешката коса. Такива породи са пуделите, които имат двуслойна космена покривка, която задържа прахта и мръсотията в себе си, йоркширските териери, които са известни с това, че косъма им е като човешката коса и не се скубят, бишон фризе – също порода, която не се скубе и не излъчва никаква миризма. Има и други породи, но това са най-популяните в България.

Какво е първото нещо, което трябва да направим след като си вземем куче?

Първото нещо, което трябва да направим след като си вземем куче е да си намерим ветеринарна клиника, която ще посещаваме с нашия нов член на семейството. Клиниката трябва да бъде сравнително близо до жилището, където ще отглеждаме кученцето, за да може бързо да се реагира при всяка ситуация. Трябва стопаните да се чувстват сигурни в лекаря, който ще поеме медицинската грижа за животинчето и да има добра комуникация между стопаните и лекаря.

Колко често трябва да посещаваме ветеринар?

В първите месеци докато кучето е още бебе посещенията при ветеринарния лекар са по-чести, на около 10 до 14 дни. Ако се следва стандартният план на обезпаразитяване и ваксинация веднъж на  2 седмици е абсолютно нормално да се виждате с вашия ветеринарен лекар.

Как да изберем подходяща храна?

Пълноценното хранене  на бебето куче е много важно, защото по този начин ние осигуряваме правилното развитие на костната, храносмилателната система и цялостното развитие на кученцето. Най-добре е да вземете предвид препоръките на вашия ветеринарен лекар при избора на храна. Това, което аз съветвам моите клиенти е да изберат суха храна, марка от висок клас и да се следва грамажа, който е показан на всеки пакет храна спрямо теглото и възрастта на кучето. Не се препоръчва честата смяна на храната, както и даването на човешка храна, защото има много подправки и продукти, които са токсични за кученцето и могат да доведат до гастроинтестинални проблеми.

2354471

Кога има нужда да добавим витамини?

Ако нямаме възможност да храним кученцето със суха храна от висок клас е абсолютно задължително да добавим витамини към дневната дажба. Също така ако имаме време и желание да изхранваме кучето с домашно приготвена храна (която не е остатък от нашата храна, а е приготвена специално за кучето), в този случай пак е задължително да добавим витамини към храната.

Кучетата от породите с по-дълъг косъм имат нужда от сериозна поддръжка на козината. Колко често трябва да ги решим и какво друго трябва да правим?

Това, че само кучетата с дълга козината имат нужда от поддръжка на косъма е абсолютна заблуда. Всяка порода има нужда от поддръжка на козината – ежедневно ресане на космената покривка, за да може да се отстранява мъртвата козина. Почистване с подходящи продукти след всяка разходка и разбира се къпане според възможностите на всеки стопанин. Аз препоръчвам веднъж месечно да се къпе кучето. Преди имаше схващане, че не е редно къпането по-често от 2-3 пъти годишно, но ако се използва правилната козметика  може и всяка седмица да се къпе кучето. Въпрос на личен избор.

Важни ли са играчките за нашите пухкави другари?

Играчките са важни във всяка една възраст. При бебетата играчките позволяват да се изразходва енергия и кученцето по-лесно да бъде приспособено към новия си дом. При смяната на млечните зъбки играчките също имат важна функция. Когато вече е в зряла възраст кучето премахва натрупаната плака от зъбите играейки с по-твърди гумени играчки. Трябва  да се има предвид, че малки, лесни за поглъщане играчки и такива от по-тънка гума или плат, които могат лесно да бъдат разкъсани не са подходящи, защото често се случва поглъщане на голямо парче, което налага хирургично отстраняване.

Ако сме на работа по цял ден, проблем ли е кучето да стои само? За какво трябва да внимаваме?

Ако кученцето от малко е свикнало да бъде само вкъщи не е проблем, че ще го оставяме докато сме на работа. Разбира се, те се чувстват най-добре в нашата компания, но малко са хората, които имат възможност да са по цял ден с кучето си. Трябва да внимаваме, когато оставяме кучето само да няма достъп до отворен прозорец, защото има породи, които скачат много и са любопитни. Трябва да внимаваме да няма предмети и играчки, които могат да бъдат погълнати и да няма достъп до храна, защото кучетата са лакоми и не спират да ядат докато не свърши храната, а това понякога може да е много опасно.

Как нашият любимец ни дава сигнал, че нещо не е наред с него здравословно?

Много зависи от здравословния проблем, но в повечето случаи кучето е унило, не се храни, не е игриво. Понякога има гастроинтестинални проблеми, което налага  незабавното посещение при ветеринарния лекар. Всеки стопанин познава толкова  добре своето куче, че винаги знае когато има нещо нередно.

Трябва ли да кастрираме кучето си? Защо?

Първото много важно нещо  е какъв е пола на кучето. При женски кучета, които не са предвидени за разплод кастрацията е задължителна, ако искаме да предпазим кучето си и да има по-дълъг и пълноценен живот. Хормоните, които се излъчват от яйчниците  провокират  образуването на туморни формации по млечните жлези, понякога след разгонване се наблюдава сериозно възпаление на матката, което най-често налага незабавна кастрация по медицински причини.  При мъжките кучета кастрацията не е с чак толкова задължителен характер, ако всичко е наред с кучето, тоест ако няма наследствен проблем (задържане на тестис в коремна кухина – крипторхид). След 6-7 годишна възраст може да се наблюдава хиперплазия на простатната жлеза, в следствие фунцкията на тестисите,  което също налага кастрация. Друга причина при мъжките кучета за кастрация е агресивното поведение към други кучета. След отстраняването на тестисите, които излъчват тестостерон, агресията значително намалява.

Как протича самата процедура? Опасна и сложна ли е?

Всяка процедура свързана с въвеждане на животното под анестезия е опасна. И при мъжките и при женските кучета кастрацията се извършва под анестезия. При мъжките кучета ако тестисите са разположени в скроталната торба (където е нормално да бъдат), операцията не е свързана с отваряне на коремна кухина, но ако животното е крипторхид и има  задържан в коремната кухина тестис,  вече става въпрос за по-сериозна хирургична намеса. При женските кучета кастрацията е коремна операция и крие своите рискове. Най-често се отстранява цялата матка с двата яйчника, но има и процедура, която представлява премахване само на яйчниците. В повечето клиники се практикува лапаротомията като метод за кастрация, но вече има и клиники, в които може да бъде кастрирано лапароскопски кучето.

2354472

Вижте цялото интервю на Jenite.bg

#домашни любимци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »