Експерт: Борисов се държи като баща на нацията – това ще го провали

Експерт: Борисов се държи като баща на нацията – това ще го провали
Тодоров смята, че конкретни гафове министър-председателя има безкрайно много. Снимка: „Монитор“
A A+ A++ A

Симптоми за промяна на общественото мнение и на общите нагласи се усещат още от лятото на тази година, заяви политологът и преподавател в Нов български университет Антоний Тодоров, който коментира данните от последното изследване на „Алфа Рисърч“.

Тодоров сравни излезлите във вторник данни с последния доклад на агенцията от лятото.

Според резултатите от национално представително проучване на агенция „Алфа Рисърч“ за обществените нагласи през месец септември за първи път от мандата на настоящото правителство почти всеки втори българин (45%) декларира негативно отношение към дейността на кабинета.

Привържениците му спадат до 18%. Също за първи път недоверието към премиера Борисов надхвърля доверието – 37% : 32%.

„Такава промяна очаквах, защото – първо, нито едно правителство на почти четвъртата година от мандата си не е запазило същия висок рейтинг, с който е било избрано. И второ, защото има много основания днес това да се случи“, коментира политологът пред БГНЕС.

Като причини той посочи критичните за обществото теми като доходи, здравеопазване, икономика и социално дело.

„Както вътрешните работи между другото, което ми се струва до голяма степен ново и малко очаквано“, каза Тодоров.

„Нюанси между отделните правителствата винаги има. Но трябва да кажем, че се повтаря една обща схема на отношенията към правителствата, което някои социолози нарекоха „устата на крокодила“ – двете граници на одобрението и на неодобрението, което обичайно в началото на мандата са одобрението да надвишава неодобрението, а в един момент обратното“, обясни той.

Този пример Тодоров даде, за да изкаже мнение, че схемата се повтаря. Онова, което обаче прави впечатление в изследването на „Алфа Рисърч“ според политолога, е свързано с това как запитаните виждат алтернативите.

„Да кажем 1/4 - 1/5 смятат, че правителството се справя, близо обаче 45% и повече смятат, че това правителство не се справя, но те не виждат алтернатива. Останалите, малко повече от 1/3, смятат, че има алтернатива и правителството не се справя. Тези 1/3 вероятно са хората, които вече знаят за кого ще гласуват – за опозицията, но те са крайно недостатъчни, за да може да се сформира политическо мнозинство“, заяви Тодоров.

Това е особеността на днешната ситуация – има недоволство от правителството, но повечето хора не виждат негова алтернатива, посочи политологът.

Все още остава значителна разликата между положителното отношение към правителството като цяло и положителното отношение към премиера Бойко Борисов.

Новото е, че за първи път отрицателното отношение към работата на премиера надвишава, макар и не с много, положителните оценки.

„Това наистина е новост, но понеже за първи път се регистрира, трудно ми е да кажа дали ще продължи“, коментира Тодоров.

„Не трябва да забравяме обаче, че началото на мандата си Бойко Борисов започна с одобрение около 70% по данни на същата агенция, което в момента се е стопило почти двойно за тези години. Тоест това е една трайна тенденция от тогава, колко ще продължи – не знам“, каза той, но допълни, че има основания да смята, че тенденцията ще се запази.

Премиерът събира недоволството за работата на цялото правителство и вероятно много повече хора сега си дават сметка каква е неговата голяма отговорност за работата на отделните министри, посочи още Антоний Тодоров.

Според него най-големият проблем на политиката на това правителство е политиката на доходите.

„Те се сетиха в последния момент и това ме кара да мисля, че правителството усеща промяната в общественото мнение, за да може да планира едва ли не някакви последни разходи през следващата година, да напрегне бюджета, за да може някак си да залъже недоволството“, заяви политологът.

Тодоров смята, че конкретни гафове министър-председателя има безкрайно много.

„Вижте начина, по който се сменят или бяха сменяни различни хора в правителството на високите инстанции“, посочи Антоний Тодоров.

Като политическо говорене и остра критика определи Тодоров изказванията не само от членове на опозицията, но и от западни експерти, че България има тоталитарна власт в лицето на премиера.

„Надявам се, не сме в ситуация на тоталитарно управление“, заяви политологът и допълни, че въпреки това е вярно, че такива тенденции в много области се проявяват, и то ясно.

„Има една особена игра от страна на премиера и тя е да се държи като баща на нацията, като човек, който решава сложните въпроси, който се държи благонамерено, към който всеки би се обърнал, ако има затруднения. Това е едновременно популизъм, едновременно авторитарно разбиране за управлението. Това между другото ще играе недобре за правителството и за неговата оценка в следващите месеци“, коментира още Антоний Тодоров.

#правителство #недоверие #България #Нов български университет #Антоний Тодоров #Алфа рисърч #премиер #министър-председател #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници