Тагарев скочи срещу Митрофанова: Държи се с нас като с крепостни селяни

Тагарев скочи срещу Митрофанова: Държи се с нас като с крепостни селяни
A A+ A++ A

„Ние помагаме на Украйна, разбирайки нейната позиция на по-слабата страна във войната, на жертва. Нормално е всеки, който може – да помогне. Това е руска теза, че който помага на Украйна се въвлича във войната. Друго нещо е, че тази теза измества публичния дебат от други важни теми. Като например как въобще руският посланик си позволява такова поведение в България? Г-жа Митрофанова се държи с нас като с крепостни селяни. Тя ни наставлява, тя ни обвинява, провокира. Това е напълно неприемливо поведение за един дипломат”. Това заяви пред Нова бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев.

Според него е съвсем нормално г-жа Митрофанова да се прибере в Москва, след като нашият посланик се прибра. „Ние независима страна ли сме или чакаме този, който нарушава дипломатическите норми да ни каже какво да правим?”, попита Тагарев. И допълни: „Москва се държи изключително провокативно спрямо България. В първия ден на войната Мария Захарова, говорителят на руското МВнР, направи едно изявление за Луков марш – но две седмици след него и в първия ден на войната. „Внимавайте в картинката да не ви денацифицираме и вас” – беше смисълът на нейните думи. Аз се чудя защо няма официална реакция?”, подчерта Тагарев.

„Русия ни е обявила за враг. Вече поименно и напълно официално сме обявени за враг. Наши допълнителни действия няма как да изменят тази позиция. Напротив – нашето бездействие показва на русия, че ние може би ще се поддадем на допълнителен натиск и ни позиционира в лоша светлина пред нашите съюзници. Други държави от Европа и НАТО вече предоставят военна помощ на Украйна, без да се притесняват как помощта ще бъде интерпретирана от руската страна”. по повод декларацията, подписана с негови бивши колеги, в която се призовава България да се включи в доставките, гарантиращи отбраната на Украйна.

Бойко Ноев също коментира и призива България да окаже военна подкрепа за Украйна.

„Този призив е отново към парламента, защото виждаме, че изпълнителната власт в лицето на премиера е не просто колеблива, а да кажа – нерешителна“, посочи той пред БТВ.

„Аз съм убеден, че в различните парламентарни групи, независимо от политическата принадлежност, съществуват хора, които разбират ясно интереса на България, а той е да подкрепим Украйна във военно-техническо отношение, да не бъдем единствената страна, която не прави това в момента“, заяви Бойко Ноев.

Той призова да се обясни защо България ще се въвлече във война.

„Всички държави от Европейския съюз и НАТО, до една без Унгария и България, помагат на украинския народ да защитава земята и домовете със своите семейства“, отбеляза Ноев.

Според него можем да дадем на Украйна неща, които нашата военна индустрия произвежда, които имаме в изобилие във военните складове, като например муниции и други такива средства.

„България трябва да даде не просто бронежилетки, не просто каски. България трябва да даде всичко необходимо, което е възможно, на украинската армия. Ако Украйна капитулира, ако не е възможно да се защити, то тогава ние ще трябва да решаваме въпроса какво правим санкциите“, коментира още експертът по национална сигурност.  

#Митрофанова #Русия #война #Тагарев #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници