Дете за ужаса в Киев: Окупаторите ни качиха върху танковете и ни използваха като жив щит ВИДЕО

Дете за ужаса в Киев: Окупаторите ни качиха върху танковете и ни използваха като жив щит ВИДЕО
A A+ A++ A

Украински деца, дошли без семействата си, са настанени в хотел в Добричко

Деца бежанци без родители са настанени в Кранево, предава NOVA

Някои от тях са прекарали 16 денонощия в бомбоубежище. Като 13-годишния Дима от Вишгород, град близо до Киев. Момчето разказва за бомбардировките като за фойерверки, които звучат 20 пъти по-силно. 

"Руските окупатори ни качиха върху танковете и ни използваха като жив щит, те стреляха по мирното население", спомня си той. В групата от Киевския регион има общо 46 деца.

Юля, ръководител на групата, споделя, че има деца, доведени от лели и баби, а има и такива, които никой не е довел. Има и случаи на починала майка и баща, биещ се на фронта, както и друг, в който майката се грижи за ранените. 

"С някои семейства не можем да се свържем, не знаем дали са живи. Те са без телефони в мазета", разказа още тя. Доброволци помагат в извозвантео им до България.

Собственикът на хотела, където са настанени, поема разноските им, а доброволци и БЧК помагат с издръжката им. Управителят Христо Стилянов споделя, че идеята идва след като разбира, че във Варна няма места за тях. "Имаме 170 човека в хотела, очакваме да настаним още 200 в другия. Има 4 пункта, които работят 24 часа за регистрацията на бежанците", посочи той.

От своя страна Светла Николова, Директора на центъра за интеграция и рехабилитация в Балчик уверява, че има готовност да се предоставя емоционална подкрепа на децата.

#бежанци #деца #война #Украйна #Русия #Добрич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »