Хроника на войната: 24.3.2022

Хроника на войната: 24.3.2022
A A+ A++ A

⚡️Столтенберг остава шеф на НАТО още една година. Отказва се да оглави централната банка на Норвегия 

⚡️В пристанището Бердянск беше унищожен голям десантен кораб на Черноморския флот на Руската федерация „Орск“. Руската армия не е коментирала това.

⚡️80% от град Ирпен край Киев е освободен от украинската армия, твърди тя.

⚡️Руският фондов пазар затвори първия ден от търговията след месечна пауза с ръст от 4,37%. Курсът на рублата за утре - 1 долар - 96,05 руб., 1 евро - 105,47 руб. - ЦБ РФ.

⚡️Русия започна да плаща еднократна сума от 10 хиляди рубли /180 лв./ на пенсионери и държавни служители в украински територии под контрола на Руската федерация.

⚡️Швейцария няма да конфискува имуществото на руски граждани в списъка със санкции

⚡️Тази сутрин вражески кораби обстрелваха Одеса, каза говорителят на оперативния щаб на Одеската областна военна администрация Сергей Братчук.

⚡️„Руските военни изстреляха ракети „въздух-земя“ по най-гъсто населения микрорайон на Ахтирка“, каза кметът на града Павел Кузменко.

⚡️Франция повиши нивото на готовност на своите Сили за възпиране. Три от четирите атомни подводници на страната също са в повишена готовност. Това е безпрецедентен случай.

⚡️Полша блокира банкови сметки на руското посолство под предлог за "финансиране на тероризъм"

⚡️Министерството на отбраната на Руската федерация твърди, че руските войски са поели изцяло контрола над град Изюм в Харковска област.

⚡️Дмитрий Песков на пресконференция: "Слушайте, министърът на отбраната сега има много грижи, както разбирате. Тече специална военна операция. Разбира се, сега не е точно времето за медийна активност. Това е съвсем разбираемо". Малко по-късно Кремъл показа Шойгу от участието му във видеоконферентна връзка с Путин.

⚡️„Украйна се нуждае от военна помощ без ограничения“, каза Зеленски пред НАТО, добавяйки, че алиансът може да предостави на Украйна 1% от всичките си танкове и самолети. Той припомни, че Украйна се е обърнала към представители на НАТО за бойни самолети и танкове „Но не ни дадоха нито един... "Това е най-лошото нещо по време на войната – да нямаме ясни отговори на молбите за помощ“, каза Зеленски.

⚡️Латвия забрани на 25 руски културни дейци да влизат в страната - Министерството на външните работи на републиката.

⚡️Белият дом сформира екип от служители, които да разработят сценарии за реакция на Вашингтон и неговите съюзници в случай, че Москва използва ядрено оръжие. - Ню Йорк Таймс.

⚡️Apple забрани използването на карти Mir в Apple Pay. Преди те бяха добавени без проблеми, но от днес стана невъзможно.

⚡️Администрацията на Ердоган нарече "нереалистична" идеята за снабдяване на Украйна със системи С-400, закупени от Русия.

⚡️В югозападната част на Полша в Хжовице беше демонтиран паметник на войниците-освободители от Червената армия

⚡️Киев преговаря за гаранции за сигурността на Украйна със САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Турция - украинският външен министър Дмитрий Кулеба.

⚡️Германия все още не е в състояние незабавно да наложи ембарго върху въглищата, петрола и газа от Русия - германският министър на икономиката и защитата на климата Роберт Хабек.

----

⚡️Украинският президент Зеленски записа обръщение на 3 езика във връзка с навършването на един месец от началото на войната

⚡️Президентът на Съединените щати Джо Байдън пристигна в Брюксел за среща на върха на НАТО и среща с лидерите на ЕС. По време на тези срещи ще се обсъжда подкрепата за Украйна и въвеждането на нови санкции срещу Русия.

⚡️СНИМКА Мощни експлозии в центъра на Харков. Върховната Рада сравни Харков 2022 с Хамбург 1943. С началото на войната в Харков са разрушени 1143 сгради, 998 от тях - жилищни, казва кметът на града Игор Терехов. 

⚡️Руските сили са изсласкани с 25-35 км. на изток от Киев в рамките на два дни и сега се намират на 55 км. от центъра на града. Това съобщава CNN, позовавайки се на високопоставен източник в Пентагона. Той казва, че северозападно от централен Киев руските сили "копаят и заемат отбранителни позиции". В тази посока те са на 15-20 километра от града.

⚡️Renault спира дейността си в Русия - Ройтерс.

⚡️Пентагонът заяви, че САЩ все още не виждат признаци, че Беларус се готви да се присъедини към специалната операция на Русия в Украйна.

⚡️В Украйна обявиха планове за размяна на 11 пленени руски моряци и задържаните украинци от Змийския остров. Министърът на временно окупираните територии на Украйна Ирина Верещук за пръв път призна, че на Змийския остров руснаците са задържали 92 украинци, сред които не само моряци.

⚡️Журналистката от Insider Оксана Баулина е убита в Киев.

⚡️От началото на специалната операция в Украйна 3 626 546 души са били принудени да напуснат страната, сочат актуализирани данни на Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците.

⚡️Бежанци от Украйна са приети от следните държави:  Полша - 2 144 244, Румъния - 555 021, Молдова - 371 104,  Унгария - 324 397,  Русия - 271 254, Словакия - 256 838 и др.

⚡️Пентагонът заяви, че САЩ засега не виждат признаци, че Беларус се готви да се присъедини към инвазията на Русия в Украйна.

Източник: "Сега"

Снимка: facebook/93OMBr

#войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници