Интерконекторът с Гърция готов до юни

Интерконекторът с Гърция готов до юни
A A+ A++ A

Министър-председателят Кирил Петков инспектира изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България в района на град Комотини.

Премиерът получи уверение от гръцката страна и от гръцката строителната компания, че до месец юни проектът ще бъде завършен. „За последните три месеца постигнахме по-голям напредък, отколкото за цялата предишна година“, заяви министър-председателят.

Кирил Петков отбеляза, че интерконекторът е от изключително значение и за двете държави. Чрез него страната ни ще постигне реална диверсификация при доставките на природен газ, а Гърция ще разшири своя експортен потенциал.

Интерконекторът ще свърже газопреносните мрежи на двете държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. Проектът е от голямо значение за енергийната независимост и сигурност на България, съобщиха от правителствената пресслужба.

Газовата връзка ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Трасето на газопровода преминава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като осигурява възможност за газификация на всички населени места в района.

Интерконекторът е от голямо значение не само за развитието на регионите, но и за енергийната независимост и сигурност на България. Проектът е в отлична синергия с други големи международни проекти като Трансадриатическия и Трансанадолския газопровод (TAP и TANAP), като и с планирани и вече съществуващи терминали на втечнен природен газ.

#Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници