Към нас идва много по-голяма вълна от бежанци, алармират доброволци

Към нас идва много по-голяма вълна от бежанци, алармират доброволци
A A+ A++ A

Най-лошият сценарий с бежанците предстои, държавата трябва да се готви за голямата вълна. Това предупреди тази сутрин пред БНТ Диана Димова от фондация "Криле" в Стара Загора. Скоро, според нея, хотелите няма да бъдат достатъчни, а за стотиците българи, подслонили бежанци в дома си, ще се натрупат разходи за ток и др. В същото време институциите нямат много добра подготовка, сякаш изчакваме да видим дали ще дойдат към България, смята тя.

Все по-често у нас пристигат семейства и възрастни, на които са поверени грижите за някое дете. Майките не са имали възможност да се качат във влака, тъй като не е имало място за тях, разказа Димова. Тя призова органите по закрила да подготвят ясни процедури за тези случаи.

Държавната агенция за бежанците остава встрани от този проблем и показва институционална немощ. Те трябва да излязат на първа линия пред гражданите, призова Димова. До 2-3 месеца нещата ще станат сложни за настанените на външни адреси, затова трябва да има организация, структури и социални услуги, които да отговорят на нуждите на хората, предупреди тя.

Във Варна вече се усеща нараснала вълна. "Пристигат повече автобуси - и държавни, и частни бусове. Увеличи се притокът и нощем. Растат и усилията при посрещането на хората", заяви пред "Сега" бившата депутатка от ДБ Стела Николова, която от първия ден работи като доброволец в местния бежански център. 

#украински бежанци #бежанска вълна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници