Опасност! Чернобил напът да повтори трагедията от Фукушима

Опасност! Чернобил напът да повтори трагедията от Фукушима
A A+ A++ A

Без „зелен коридор“ Чернобил може да има съдбата на Фукушима. Това каза в интервю за украинската информационна агенция УНiАН кметът на Славутич Юрий Фомичев.

Кметът на градчето, подслонило евакуираните работници от Припят след Чернобилската авария през 1986 г., е обсадено от руските войски, а персоналът на бившата атомна централа се опитва да предотврати нова трагедия. Тъй като няма ток, е възможно да спре охлаждането на останалото ядрено гориво. Има дизелови генератори, но дизелът свършва, обясни градоначалникът. 

„Вече шест дни няма ток в АЕЦ-а. Два часа след опита за възстановяване на електрозахранването, то отново прекъсна. Нужен е нов ремонт. Това, което се случи във Фукушима, е същото – спряло е охлаждането на горивото. Много е голям рискът“, добави той.

Повече от 20 000 жители на Славутич са в изолация и се опитват да оцелеят. Няма как да им се достави храна. Вече шести ден те събират дърва, готвят на огън, оглеждат мая за хляб и чакат помощ, съобщи кметът на града. 

„В момента в АЕЦ Чернобил има повече от 300 души, повече от 100 от тях са служители на АЕЦ и помощен персонал - лекари, готвачи и т.н. Сред тях има военнослужещи от Националната гвардия, които охраняваха АЕЦ в Чернобил“, добави той.

„Те са много уморени. Живеят под окупация. Вършат си работа, но са на границата на възможностите. Те се притесняват какво ще се случи със семействата им и дали ще се върнат у дома. На ръба на психологически срив са. Изтощени са. Страхуваме се, че или ще се опитат сами да избягат оттам, или ще откажат да работят, което също е изключително опасно“, предупреди градоначалникът. 

„Те продължават да работят денонощно. Нужни са общо 2400 души в атомната електроцентрала в Чернобил, а сега тези 100 заложници, което е всъщност една нощна смяна, вършат работата за целия персонал“, добави той.

„Много е опасно, защото всички системи на станцията се нуждаят от внимание. Затова е важно изморените служители да бъдат замени от техни колеги. В Славутич има такива, които са готови. Те също ще бъдат държани като заложници“, заяви Юрий Фомичев.

„За съжаление няма безопасен коридор. Непрекъснато преговаряме с всички страни – както с нашите въоръжени сили, така и с окупаторите – за създаване на „зелен коридор“. Ако бившата АЕЦ остане без персонал, последствията могат да бъдат катастрофални“, каза още той.

#Чернобил #Фукушима

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници