Парашутист прави безпрецедентен скок от ръба на космоса

Парашутист прави безпрецедентен скок от ръба на космоса
В 15:30 часа българско време австрийският парашутист Феликс Баумгартнер ще скочи от ръба на стратосферата в опит да преодолее звуковата бариера. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В 15:30 часа българско време австрийският парашутист Феликс Баумгартнер ще скочи от ръба на стратосферата в опит да преодолее звуковата бариера.

Австриецът ще скочи от рекордните 37 километра височина от специална капсула и ще постави рекорд за най-бърз скок от най-висока точка, след което ще се приземи в Ню Мексико, предаде БТА.

43-годишният Феликс Баумгартнер, известен с прякора Безстрашния Феликс, ще започне издигането си с хелиев балон в специален скафандър.

Очаква се в първите минути след скока той да развие 1240 км в час, което ще му позволи да преодолее звуковата бариера. На никого досега не се е удавало достигането на подобна скорост без летателен апарат.

До средните слоеве на стратосферата австриецът ще бъде издигнат в специална капсула, прикрепена към хелиев въздушен балон.

„При достигането на набелязаната височина над градчето Розуел в Ню Мексико той ще отвори люка и ще направи крачка в бездната“, заяви пред Би Би Си един от организаторите на скока.

По неговите думи особено внимателно е бил разработен специалният херметизиран скафандър, който трябва да защити рекордьора от пределните натоварвания.

Времето ще бъде ключов фактор при поставянето на рекорда. Екипът на Феликс Баумгартнер реши да изчака преминаването на студения фронт през региона в понеделник, преди да бъде пуснат крехкият хелиев балон.

Ако скокът бъде осъществен, парашутистът ще се движи със свръхзвукова скорост в продължение на минута, а свободното му падане ще трае 5 минути и 35 секунди.

Когато парашутистът скочи от капсулата, положението на тялото му ще бъде от ключово значение, тъй като на тази височина няма достатъчно въздух, който да улесни движенията му.

Ако при скока попадне във въртеливо движение, то може да повреди очите, мозъка и сърдечносъдовата му система.

Температурата на тази височина е минус 57 градуса по Целзий.

По време на полета си бившият военен парашутист ще бъде опасан с камери, които ще документират подвига му.

Рекордът за най-голяма височина, от която е скочено с парашут, е на 52 години. Той е поставен от американеца Джо Китингър, полковник от ВВС, който скача от хелиев балон на 31 333 метра през 1960 г.

За да се подготви за сегашното изпитание, австрийският парашутист извърши два скока над Ню Мексико. Първият от тях бе през март от височина 21 600 метра, а вторият - през август от височина 29 456 метра, като бе достигната максимална скорост 864 км/ч, преди да се разтвори парашутът му.

През 2003 г. Феликс Баумгартнер стана първият човек, прелетял над Ламанша с помощта на крило от карбонови влакна.

#Феликс Баумгартнер #стратосфера

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници