Феликс Баумгартнер: Стига вече пари за Марс, екологията е важна!

Феликс Баумгартнер: Стига вече пари за Марс, екологията е важна!
По-рано този месец Феликс написа историята, като скочи от стратосферата, преодолявайки звуковата бариера и счупи три световни рекорда. Снимка: Red Bull Stratos
A A+ A++ A

Изучаването на Марс е пилеене на пари, смята австрийският пилот и парашутист Феликс Баумгартнер.

По-рано този месец той написа историята, като скочи от стратосферата, преодолявайки звуковата бариера и счупи три световни рекорда.

За мнозина това изказване е изненадващо, защото, предвид това как спечели славата си, Баумгартнер беше смятан досега за привърженик на мисиите за изследване на космоса.

В интервю за „Дейли телеграф" обаче Баумгартнер призовава американското правителство да пренасочи парите, които харчи за изследване на Марс, към екологични проекти на Земята, предаде БТА.

„Много хора говорят за пилотирана мисия и кацане на Марс. Те казват, че е много важно човек да стъпи там, защото така хората ще научат повече за нашата собствена планета, за нашата Земя. Това за мен няма смисъл, защото ние вече знаем доста много за Земята, и въпреки това продължаваме да застрашаваме по много лош начин нашата планета, която е много крехка", казва Баумгартнер.

„Мисля, че по-скоро трябва да похарчим всички пари, предназначени сега за Марс, за да научим повече за Земята. Мисля, че ние не можем да пратим хора на Марс, защото е прекалено далече. Малкото знания, които получаваме за Марс, нямат смисъл, според мен", допълва парашутистът.

По-рано тази година НАСА изпрати на Червената планета марсохода „Кюриосити”, който ще изследва Марс за 10 години за цената от 2.5 милиарда долара.

„Това са пари на данъкоплатците", казва 43-годишният Баумгартнер.

„Хората ще трябва да решат дали имат желание да харчат тези пари, за да стигнат на Марс. Мисля, че средно хората на Земята никога няма да похарчат толкова много пари. Трябва следователно да инвестираме тази сума в нещо, което има смисъл и което окончателно ще спаси нашата планета", препоръчва тройният рекордьор.

Баумгартнер подобри три регистрирани световни рекорда – скок от най-голяма височина (39 045 метра), най-дълго свободно падане без парашут (36 529 метра) и най-бързо падане по време на скок (1342 километра в час).

#Феликс Баумгартнер #Марс #Червената планета #Земята #Кюриосити #марсоход #стратосфера #НАСА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"