Какво се знае за зловещия символ Z на руските танкове, лица и дрехи? (ВИДЕО)

Какво се знае за зловещия символ Z на руските танкове, лица и дрехи? (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Z - с тази латинска буква руснаците обозначиха своите танкове, бронирани коли и друго оборудване, когато нахлуха в Украйна. Символът се забелязва и на много други места - в подкрепа на руските войски. 

В момента не е съвсем ясно какво точно е посланието на това Z - съществуват различни хипотези. Редица наблюдатели отначало смятаха, че Z всъщност изобразява двойка, числото 2. Защото тъкмо на 22.02.2022 година руският държавен глава ратифицира тъй наречените "Споразумения за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ" със самообявилите се "народни републики" в Източна Украйна.

Руската държавна телевизия пък твърди, че Z било обичайно обозначение за руско военно оборудване. В социалните мрежи можете да прочетете хипотезата, че символът идва от "спеZоперация". Чуват се и редица други тълкувания, но едно е ясно: този символ осигурява на руските военни възможността да идентифицират своята собствена техника и да я предпазят от така наречения "приятелски огън". Казано по-простичко: да не стрелят по своите.

Руснаците и буквата Z

За медиите буквата Z улеснява верифицирането на снимков и видеоматериал, който показва руска военна техника. Междувременно обаче се появиха безброй видеоклипове и фотографии от Русия, на които Z се вижда изобразен по тениски, автомобили или като графити по стените. Няколко снимки показват група хора, които са оформили буквата Z пред входа на болница, на други пък се виждат автомобилни колони, построени като Z. Из социалните мрежи се въртят и безчет мемета с буквата Z. Един руски спортист дори демонстративно излезе със Z на гимнастическото си трико по време на връчване на медали.

Всъщност тук се транспортира главно едно съобщение: руското население масово демонстрира подкрепата си за "спецоперацията" в Украйна. Както е известно, войната, която Москва води в съседната страна, бива евфемистично наричана "специална операция", а определението "война" в Русия дори е наказуемо.

Дали обаче това зловещо Z наистина е толкова популярно? Много кадри, на които то се вижда, изглеждат нагласени. Експертът по въпросите на пропагандата Йън Гарнър обръща внимание на кадрите с лъскави автомобили тип SUV, наредени във формата на Z край руското държавно знаме. Според него това е инсценировка.

Редица специалисти смятат, че всички тези многобройни кадри са целенасочена кампания на Кремъл, целяща да представи казионно организираната подкрепа като нещо спонтанно, идващо от недрата на народа.

Русия иска да създаде впечатлението за масова подкрепа

За да напомпат това Z, редица водещи и пропагандисти демонстративно се окичват с него в програмите на руската държавна телевизия. Много високи сгради, включително и административни служби, вечерно време се осветяват по такъв начин, че да изпъква буквата Z.

Репортерът на германската обществено-правна телевизия ARD Васили Голод, който се завърна от Русия, разказва за впечатленията си от разговорите с хора в цялата страна. Според репортера не може да се каже, че широки прослойки от населението също се кичат със Z. Голод смята, че това определено е просто опит на държавната пропаганда да създаде впечатлението за масова подкрепа

Руската власт има поне два проблема с тази кампания, които се виждат с просто око. Първо: След като в Украйна се води не война, а само някаква "спецоперация", защо е необходима чак такава масова подкрепа? И второ: доколкото режимът на Путин масивно цензурира социалните мрежи, "дълбоките народни корени" на символа Z вече изглеждат доста съмнителни. Голод обобщава, че тъкмо това е дълбинният проблем на Путин: той действа точно както по времето на война, а в същото време твърди, че не води война.

#Русия #танкове #война #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай