Износът на България за ЕС пада, търговията в Съюза е на минус

Износът на България за ЕС пада, търговията в Съюза е на минус
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

През периода януари - юли 2012 г. износът на България за ЕС е намалял с 0.6% спрямо същия период на 2011 г. и е в размер на 13.8 млрд. лева, сочат предварителните данни на НСИ.

Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 71.4% от износа за страните-членки на ЕС.

Вносът на България от ЕС за периода януари - юли 2012 г. пък се увеличава с 12.3% на годишна база, до 17.1 млрд. лева, като най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

През юли 2012 г. вносът на България от страните-членки на ЕС е нарастнал с 3.3% спрямо същия месец на 2011 г., което се равнява на 2.6 млрд. лева.

Това пък е сигнал за възстановяването на вътрешния пазар, за което способстват два фактора – исторически ниските лихви и депозитите на населението, които са ндхвърлили 33 млрд. лева.

Така са налице достатъчно предпоставки за засилване на потребителското търсене, дори при условия, че безработицата и несигурността остават високи, според НСИ.

Само през юли 2012 г. износът за ЕС се е увеличил с 0.1% спрямо същия месец на 2011 г. и е в размер на 2.2 млрд. лева, сочат данните.

За първите седем месеца на 2012 г. най-голям ръст е отбелязал износа на минерални горива и масла, който се е повишил с 40.6%, като в същото време вносът на този тип продукти е нараснал с 52.9%, показва анализът.

Данните на НСИ показват, че след рязкото повишение на износа в края на 2011 г., през 2012 г. той вече не е двигател на икономиката на страната.

Причината за това е основно кризата в еврозоната, която ограничава потреблението на основните пазари за българския експорт.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници