Пекин: Новозаразените с COVID-19 в Китай са най-много от две години насам

Пекин: Новозаразените с COVID-19 в Китай са най-много от две години насам
A A+ A++ A

Китай съобщи днес за 402 нови случая на COVID-19, близо двойно повече от вчерашните и в момент, когато силно заразният вариант Омикрон е "нападнал" към една трета от китайските провинции, предаде Франс прес.

Броят на новозаразените е несравнимо по-нисък, отколкото в останалия свят, но за Китай е най-високият от март 2020 г.

Страната, където коронавирусът бе открит за пръв път в края на 2019 г., следва политиката на "нулев COVID", което ѝ позволи бързо да ограничи епидемията, но с цената на високи загуби в социален и икономически план.

Щом бъде установен нов случай, властите по принцип обявяват строга карантина в големи мащаби и започват масово и многократно тестване на населението. Въпреки това в годишното си слово пред парламента премиерът Ли Къцян посочи в събота, че Китай трябва "неспирно да подобрява" мерките срещу епидемията.

Повечето нови случаи от днес са регистрирани в североизточната провинция Цзилин, граничеща със Северна Корея, и в пристанищния град Циндао на Жълто море.

Въпреки засилването на епидемията местните власти изглежда този път избират по-мек подход. В Циндао например тестват само жителите на зоните, където са открити случаи на Омикрон, докато през октомври 2020 г. бяха тествани всичките граждани в десетмилионния мегаполис.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници