В кои бензиностанции са най-евтини горивата днес

В кои бензиностанции са най-евтини горивата днес
A A+ A++ A

Petrol Русе "Дунав мост" е с най-висока цена на пропан бутана - 1,89 лв./л.

Ситуацията на пазара с горива нагледно разкри дефектите в икономиката ни и позволи психозата да обхване обществото ни.

Това заяви Георги Тенев, юрист на Асоциацията на малките, независими търговци на горива (Асоциацията на малките бензиностанции), предава Money.bg.

Припомняме, че заради слухове за предстоящо поскъпване на горивата на 2 март се извиха огромни опашки на бензиностанциите у нас. Тогава стана ясно, че в някои бензиностанции цената на горивата е преминала психологическата граница от 3 лева за литър.

В този контекст Тенев заяви, че сферата на горивата винаги е била деликатна тема и предвид създалата се ситуация, държавата трябва да влезе в ролята си и спешно да реагира с мерки. Според него трябва да се приложат навременни и конкретни мерки от правителството като ограничаване на износа на горива, изработване на методика за справедливо дистрибутиране на количества стоки от Държавния резерв, спиране на някои изисквания в Наредбата за горивата и Закона за енергията от възобновяеми източници, докато се успокои положението.

"Ситуацията е такава, защото поради редица ограничения страната остана без алтернативи за доставка на горива. Това идва от изкривената структура на пазара, заради лошата нормативна уредба, която води до монопол и липсата на конкуренция", заяви Тенев. И добави, че в Комисията за защита на конкуренцията вече има не една преписка по темите, но няма резултати. Често абсолютно еднаквата ценова политика на "големите" на пазара напомнят на съгласувани практики, които изкривяват картината и цените, отбеляза той.

Асоциацията предлага спешно да бъде променена нормативната уредба, която да либерализира още повече пазара. Готови сме на срещи с премиера Кирил Петков и да съдействаме за разрешаването на проблемите в сектора, каза Тенев.

"Като крайна мярка могат да бъдат освободени количества горива от Държавния резерв. Но преди това трябва да бъде разработена правилна методика за дистрибутиране на горивата от него. В противен случай количествата от резерва могат да попаднат не в потребителите, а в един производител или търговец", обясни Георги Тенев.

Какви са цените днес?

Само от началото на месеца бензинът средно поскъпва с 0,14 лева, дизелът с 0,12 лева, а автогазът с 0,10 лева.

Справка на сайта Fuelo, сочи че днес средните цени на горивата са съответно:

А95 - 2,78 лева

Дизел - 2,82 лева

Автогаз - 1,54 лева

Данните от сайта Fuelo показват, че към днешна дата някои от бензиностанциите у нас поддържат сравнително по-високи от средните цени на горивата днес. Това са Круиз (А95 - 3,14 лева, дизел - 3,13 лева, автогаз - 1,75 лева), Petrol (А95 - 2,95 лева, дизел - 2,95 лева, автогаз - 1,70 лева), ОМW (А95 - 2,80 лева, дизел - 2,87 лева, автогаз - 1,57 лева).

Най-скъп ще се продава бензинът в Бензиностанция Геомекс - 3,30 лева за литър, а най-евтино във AVIA Хемус 45 км - за 2,45 лева. Най-скъп дизел също ще се зарежда в Бензиностанция Геомекс - 3,30 лева за литър, а най-евтин в Бензиностанция BLCS EFIX FUEL SOFIYA - за 2,51 лева. Пропан бутанът ще бъде най-евтин в бензиностанции на АЛ+КО - 1,30 лв./л, а най-скъп в някои от бензиностанциите на Петроком и в Petrol Русе: Дунав мост - 1,89 лв./л.

#горива #бензин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай