Санкциите срещу Русия застрашават френски и английски банки

Санкциите срещу Русия застрашават френски и английски банки
A A+ A++ A

Финансовите и икономически санкции срещу Русия са заплаха за банки във Франция и Великобритания. Причината е, че абсолютно всички самолети на руската гражданска авиация на лизинг през френски и английски дружества. Става дума за десетки милиарди евро.

„Аерофлот” вече спрял да плащат заради наложените банкови рестрикции на Русия. Според договорите, обаче, при спиране на плащанията поради независещи от Русия причини, щетите са за лизингодателя. В случая като невъзможност за покриване на лизингите се изтъкват мерките на ЕС срещу руските банки и невъзможността за полети заради затвореното за техните самолети въздушно пространство.

Договорите, обаче, са сключени така, че лизинговите дружества ще трябва да плащат компенсации на Москва заради нарушени договори, което може да доведе до фалити за компаниите. Оттук това идва и рискът за френските и британски банки, които стоят зад лизинговите дружества.

По непотвърдена официално информация „Аеорофлот” е поискал лизинговите компании от Франция и Великобритания да си вземат обратно самолетите, което към момента е практически невъзможно за осъществяване.

#санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници