Военни дронове смущават GPS-ите над морето, самолетите летят с наземната ни навигация

Военни дронове смущават GPS-ите над морето, самолетите летят с наземната ни навигация
A A+ A++ A

Военни дронове смущават GPS сигналите, които ползват самолетите, прелитайки в нашето въздушно пространство над Черно море, пише "24 часа".

Експерти поясниха, че дроновете са далеч от въздушното пространство на страната ни, но самолети съобщавали за смущения в GPS навигацията по 2-3 пъти на ден. Когато това стане, те ползват навигацията на земята на "Ръководство въздушно движение". 

Първото отражение на войната за българското въздухоплаване бе увеличеният тафик над нашето въздушно посранство за сметка над спрения над Украйна, а впоследствие - и над Русия от страна на много държави. Сега и военната техника, използвана при конфликтна, оказва се, дава пряко отражение, макар войната да е далеч.

Увеличеният трафик през българското въздушно пространство не е проблем за ръководителите на полети. В събота прелитащите самолети са били 1600, което е сериозен поток за този обикновено "заспал"  за авиацията месец, какъвто е февруари. Но специалисстите са поемали и много по-силен трафик - през летните месеци прелитащите за денонощие са стигали и до 3600.

През нашето небе се насочват самолетите, които летят за Близкия изток, а много авиокомпании избират да не летят над Русия, а преминават през България и променят маршрутите си към Далечния изток.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници