ЕК: Великобритания не е искала ограничаване на свободното движение на работници

ЕК: Великобритания не е искала ограничаване на свободното движение на работници
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Великобритания не е искала промяна на европейските договори, която да допуска ограничаване на свободното движение на работници, съобщи Европейската комисия.

Говорителят на Европейската комисия по въпросите на социалната политика Джонатан Тод припомни, че това е тема, която от време на време се появява в политическия дебат в Обединеното кралство, информира БНР.

Изказването на Тод беше по повод изявленията на британския вътрешен министър Тереза Мей за евентуални ограничения на достъпа на работници от определени страни.

Тод обаче подчерта, че „правото на свободно движение съществува в европейските договори от 1957 г., доколкото ми е известно, британското правителство не е внасяло никакво искане за ревизирането на тези договори в посока ограничаване на свободното движение“.

Според Тод свободното движение на работна сила е от огромна полза както за европейската, така и за британската икономика, като „Обединеното кралство също до този момент е спечелило от притока на работници от новите страни членки“, допълни говорителят.

По-рано в понеделник външният министър Николай Младенов увери, че няма никаква вероятност Великобритания да въведе визи за българи.

Така той коментира думите на британския вътрешен министър Тереза Мей в интервю за лондонския вестник „Сънди таймс“, че „трябва да бъде ревизирана директивата за свободно движение на хора, гарантираща на 500 милиона граждани на страните от ЕС право да пътуват свободно в съюза“.

Николай Младенов определи това изявление като предизборна агитация и подчерта, че от 2014 г. ще отпаднат всички ограничения за работа в страните от ЕС.

#министър на външните работи #Николай Младенов #вестник „Сънди таймс“ #визи #визов режим #министър на вътрешните работи #Тереза Мей #България #Великобритания #ЕС #Европейски съюз #ЕК #Европейска комисия #говорител на Европейската комисия по въпросите на социалната политика #Джонатан Тод

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници