АПИ отпусна 81 000 е-винетки за над 7,8 млн. лв.за хора с увреждания

АПИ отпусна 81 000 е-винетки за над 7,8 млн. лв.за хора с увреждания
A A+ A++ A

80 638 електронни винетки са отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане на хора с намалена работоспособност през януари тази година. Те са на обща стойност - над 7,8 млн. лв. и са за сметка на бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура", казаха от Агенцията.

През февруари т.г. изтича валидността на 37 701 безплатни електронни винетки, през март - 19 176 бр., а през април - 12 252 бр. Проверка за срока на валидност на е-винетките може да бъде направена на сайта на АПИ.

Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хора с 50 на сто и с над 50 на сто намалена работоспособност, както и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания. Правото е за един автомобил с мощност на двигателя до 160 к.с. Препоръчително е заявленията за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им.

Те се подават в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес – лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. АСП изпраща всекидневно обработените заявки на АПИ, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден, посочиха от Агенцията.

При прехвърляне на собствеността, безплатната е-винетка не следва автомобила. В тези случаи правоимащият трябва в срок до три работни дни да уведоми АПИ, за да може да получи нова безплатна винетка от АСП. Под прехвърляне на собственост се има предвид покупко-продажба на пътно превозно средство или бракуване на автомобил и прехвърляне на лицензирана фирма за разкомплектоване с договор. Когато автомобилът е бракуван и е оставен за съхранение в частен имот, лицето няма право да му бъде издадена нова безплатна електронна винетка до изтичането на първоначалната валидност, допълниха от АПИ.

#е-винетки #хора с увреждания #АПИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »