Тайни на 10 000 години пази мистериозна библиотека в Тибет

Тайни на 10 000 години пази мистериозна библиотека в Тибет
A A+ A++ A

Библиотеката в тибетския манастир Сакя е открита през 2003 г.Тя е била зазидана в стена висока 10 м и дълга 60 м. Повечето от свитъците са будистки, съдържащи 84 000 тайни ръкописа (книги), които включват 10 000 години човешка история свързана с произведения на литературата, историята, философията, астрономията, математиката и изкуството.

Таинственные рукописи Тибета, найдена целая библиотека

Смята се, че библиотеката е останала непокътната стотици години. С изследването й се занимава китайската тибетска академия на обществените науки. Много от томовете са изписани със златно мастило.

Великая библиотека Сакья хранит 84000 свитков, оставшихся нетронутыми за сотни лет

Манастирът се намира в местността Сакя, на 130 км от Шигаце. Известен е с дългата си история и силното си влияние. Наричат го още „Вторият Дунхуан” заради безценните културни реликви, които се съхраняват там. Манастирът е център на будистката секта Сакя. Изграден е през 1073 г. от основателя на сектата Кончок Гелпо.

Най-известният възпитаник на манастира Сакя е монахът Пагпа. Toй е бил управник на Тибет през XIII век, по време на монголската династия в Китай. През 1260 г император Кублай Кан назначил Пагпа за духовен водач на Тибет, по-късно – през 1265 и за държавен управник.

Хранилище свитков. Фото из открытых источников

В архитектурата на манастира се смесват различни стилове – китайски, непалски, индийски, тибетски. Около него е издълбан дълбок ров, който обгръща 45 000 м² площ. Основната сграда в Сакя е Сградата на събранието, която е с площ 6 769 м² и побира 10 000 души. Покривът й се поддържа от 40 дървени стълба. Най-големите са толкова дебели в основата си, че трима души, наредени в кръг и хванати за ръце могат да го обгърнат.

Манускрипты Сакья. Фото из открытых источников

За един от тях се разказва интересна легенда. Смята се, че стълбът е бил подарен от Кан Кублай на духовникът Пагпа, за да помогне в изграждането на манастира. Но той бил толкова голям, че не могли да го донесат в Тибет. Но когато Пагпа се завърнал в манастира, стълбът магически се появил на сегашното си място. Манастирът Сакя играе важна роля в историята на Тибет. Тук се решавали религиозните и гражданските въпроси, вземали се решения, които подпомогнали културното развитие на Тибет.

Източник: hiddentruth.site

#Тибет #ръкописи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници