Путин: Ситуацията в Донбас ескалира

Путин: Ситуацията в Донбас ескалира
A A+ A++ A

Ситуацията в Донбас ескалира, заяви руският президент Владимир Путин по време на пресконференция след руско-беларуските преговори, съобщи БГНЕС.

Киев трябва да седне на масата за преговори с лидерите на самопровъзгласилите се донбаски републики и да договори необходимите мерки за разрешаване на конфликта, и колкото по-скоро, толкова по-добре, заяви още руският президент Владимир Путин.

Като един от трите гаранта на Минските споразумения за мир в Украйна от 2015 г., Русия призовава Киев да изпълни договорените мерки в мирния план, включително измененията в конституцията на страната, които да предоставят широка автономия на отцепническите региони в Донбас.

По-рано днес властите на украинската ДНР наредиха масова евакуация на населението към Русия поради опасността от военни действия от страна на Украйна, както съобщи ръководителят на републиката Денис Пушилин. Той заяви, че Зеленски планира да нареди настъпление в Донбас в близко бъдеще. Ръководителят на ДНР заяви, че е постигнал споразумение с руското ръководство за настаняване на граждани на републиката в Ростовска област.

Междувременно Луганската народна република съобщи, че украинските сили за сигурност обстрелват републиката с тежки оръжия.

Украинските сили за сигурност обстрелват с минохвъргачки населените места Золотое-5 и Обозное, съобщи пред репортери представителството на Луганската народна република в Съвместния център за контрол и координация на режима на прекратяване на огъня.

"Въоръжените формирования на Украйна грубо нарушиха режима на прекратяване на огъня, включително с използването на тежки оръжия", заяви офицер от представителството на ЛНР в Центъра.

По думите му украинските сили за сигурност са стреляли със 120- и 82-милиметрови минохвъргачки по контролираните от ЛНР селища Золотоее-5 и Обозное.

Ръководителят на ЛНР заяви, че Руската федерация е готова да приеме жителите на републиката на своя територия.

Ситуацията в Донбас ескалира, заяви руският президент Владимир Путин.

"За съжаление, в момента наблюдаваме изостряне на ситуацията в Донбас", заяви Путин по време на пресконференция след руско-беларуските преговори.

"На пропускателните пунктове на РФ и ДНР са създадени условия за бързо протичане на евакуация на гражданите на републиката", каза Владимир Путин.

"В Украйна правата на човека се нарушават масово и системно, а дискриминацията срещу рускоезичното население е залегнала в закона", заяви още той.

Путин също така подчерта, че Киев не изпълнява споразуменията по всички ключови въпроси от Минските споразумения. 

#Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници