ДСБ: С Бюджет 2013 ГЕРБ копира политиката на Тройната коалиция

ДСБ: С Бюджет 2013 ГЕРБ копира политиката на Тройната коалиция
Бюджетът за 2013 г. – последната от мандата на кабинета „Борисов“, възпроизвежда политиката на Тройната коалиция, твърдят Петър Москов (вляво) и Димитър Бъчваров (вдясно) от ДСБ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бюджетът за 2013 г. – последната от мандата на кабинета „Борисов“, възпроизвежда политиката на Тройната коалиция, твърдят от ДСБ.

„Логиката на целия проектобюджет е „Ако спечелим изборите, няма да ни търсят сметка, ако ги загубим - да му мислят следващите“. Няма как да се прикрие безсилието на управляващите, това е бюджет на несвършената работа“, коментира Димитър Бъчваров от ръководството на партията.

По думите му бюджетът формално харчи най-много пари от началото на прехода, но най-голямата разходна част почива на необосновани приходи, предаде БГНЕС.

Според Димитър Бъчваров почти всички разчети за приходите от ДДС и акцизи не са реалистични, заетостта не само няма да се подобри, а ще се влоши.

„В рецесия ще останат и някои от отраслите, които до момента са водили до икономически ръст, а очакванията на бизнеса се влошават“, допълни той.

От ДСБ твърдят, че нереалистичните предвиждания са направени само за да се обоснове високата разходна част, като бюджетът има много рискове за невъзможност да се реализира.

Димитър Бъчваров алармира и за „натрапчивата устойчива традиция бюджетът да не предвижда никакви политики срещу криза“.

„Основният извод от този документ е, че правителството няма да преодолее възпроизводството през 2013 г. на всички вътрешни причини за криза в България – слабата икономика, корупцията, неефективното здравеопазване и пенсионна система“, коментира Димитър Бъчваров.

Колегата му Петър Москов пък определи проекта за Бюджет 2013 като „бюджет на правителство в будна кома“.

Според него с този бюджет се товари малка група от активното население, които да финансират нереформирани сектори.

Пример за твърдението си Петър Москов даде от сферата на здравеопазването, като по негова информация средната цена за медицински консумативи в болница като тази в Стара Загора е 80 лв. при средна цена, плащана за клинична пътека от НЗОК, над 1000 лв.

„Когато една голяма болница използва по-малко от 10%, означава, че ние финансираме една система, която е самоиздържаща се и няма отношение към нашите нужди“, коментира Петър Москов.

Представителите на ДСБ обърнаха внимание и на предложението за диференциране на работните заплати в зависимост от регионите в страната.

Според Димитър Бъчваров няма основа за подобно действие, като по този начин на практика се наказват икономически слаби региони на България.

#ДСБ #Димитър Бъчваров #Бюджет 2013 #ДДС #Тройна коалиция #Петър Москов #здравеопазване #НЗОК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници