Кремъл опроверга съобщения за „сделка“ между Путин и Макрон

Кремъл опроверга съобщения за „сделка“ между Путин и Макрон
A A+ A++ A

Кремъл отрече информацията на Файненшъл таймс за "сделка" между Владимир Путин и Еманюел Макрон за Украйна, съобщава РИА Новости.

Ден преди това се проведе петчасова среща на руския и френския лидери, като централна тема на дискусията бяха проблемите на сигурността на континента. След това ФТ публикува материал, че президентите са се договорили за набор от мерки за деескалация в Източна Европа, по-специално за изтеглянето на руските военни от Беларус след приключването на ученията.

"Москва и Париж не можаха да сключат никакви сделки. Това е просто невъзможно, защото Франция е и член на ЕС, и председател на ЕС. Франция също е член на НАТО, където няма лидерство. Следователно вестникът просто пише невярни неща", коментира прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.

Той добави, че руският контингент така или иначе ще се върне от Беларус в местата на постоянна дислокация. "Никой никога не е казал, че войските ще останат на територията на Беларус, не се говори за това", припомни представителят на Кремъл.

Той отбеляза също, че не е чувал Путин в разговора с Макрон да се е съгласил да не провежда нови военни маневри близо до Украйна.

Сега на територията на Беларус се провеждат маневрите на силите за бързо реагиране на Съюзната държава. На първия етап (до 9 февруари) организаторите ще преразпределят и създадат групировки от войски. На втория (10-20 февруари) ще се проведат съвместни белоруско-руски учения "Съюзническа решимост-2022" за отблъскване на външна агресия, както и за борба с тероризма.

Това предизвика безпокойство в някои западни страни. По-специално, председателят на литовския парламент Виктория Кмилите-Нилсен нарече маневрите демонстрация на сила, която може да доведе до ескалация около Украйна. Опасения, че руските войници няма да напуснат територията на Беларус, изрази и полският президент Анджей Дуда.

#Путин #Песков #Макрон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници