Съдът: Цената на билетчето в София е несправедлива, но гражданите не могат да бъдат компенсирани

Съдът: Цената на билетчето в София е несправедлива, но гражданите не могат да бъдат компенсирани
A A+ A++ A

Административният съд в София обяви като незаконно повишението на цената на билета за градския транспорт в София на 1,60 лева.

Решението се обжалва и цената остава същата.

„Повишението от 2018 г. е несправедливо по отношение на гражданите. Дори при евентуална промяна на цената, гражданите няма да могат да бъдат компенсирани“, заяви в ефира на БНТ Милка Христова, заместник-председател на Столичния общински съвет.

По думите ѝ тази цена е икономически необоснована и цели само и единствено да набави липсващите средства, моделът е разходно ориентиран, елементите са незаконосъобразни.

“Ако се стигне до окончателен съдебен акт, това означава, че тези цени би трябвало да спрат да действат и да се приеме нова наредба, в която да се спазят указанията на съда, при определяне модела на ценообразуване, могат ли да се заведат искове, с които да се търсят суми – не, тъй като от 2016 година ВАС прие едно решение, съобразно което отмяната на наредбите действа занапред, тоест за старо време не могат да се търсят суми”, допълни Милка Христова.

Тя поясни, че с решението съдът казва, че моделът, който е приет, не стимулира градския транспорт и Столичната община да търси резерви за по-доброто управление на системата, тъй като на практика приема разходите като водещи, а в една система, когато разходите са водещи, тя няма интерес да намалява тези разходи.

“Финансовото положение на градския транспорт се влоши заради пандемията и повишаването на цената на тока”, каза още Христова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници