КНСБ: Минималната заплата едва ще стига за оцеляване

КНСБ: Минималната заплата едва ще стига за оцеляване
В КНСБ не въприемат идеята на финансовия министър Симеон Дянков за въвеждане на диференцирана минимална работна заплата по региони. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Предлаганата минималната работна заплата в нетния си размер едва ще покрива средствата, необходими за физическо оцеляване, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в коментар на проекта за Бюджет 2013.

Той участва в кръглата маса „Заплащането на труда в България – предизвикателства и перспективи", организирана по повод Световния ден за достоен труд – 7 октомври, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

В КНСБ не въприемат идеята на финансовия министър Симеон Дянков за въвеждане на диференцирана минимална работна заплата по региони.

По думите на Пламен Димитров това предложение не отговаря на международните ангажименти, които България е поела както и на документи, в които е регламентиран принципът, че за равен труд се полага равно заплащане.

При пенсиите крайно недостатъчният дори за компенсиране на инфлацията среден процент от 9,3 и диференцираното му прилагане съобразно годината на пенсиониране в никакъв случай не решава проблемите, а напротив – задълбочава ги, посочват от синдиката.

„Промените приключват с новите размери на социалната пенсия – 110 лв., на минималната пенсия за осигурителен стаж – 150 лв., и тавана на осигурителния доход – 2200 лв.," допълват от КНСБ.

„Без добри новини за майките, за децата, за хората с увреждания, за безработните, за всички, които „тежат" на системата за социално подпомагане," заяви Пламен Димитров.

Според него са твърде песимистични и очакванията за работещите в различните бюджетни дейности. Планираните средства за образование са 3,5% от БВП, или 9,3% от общите разходи, въпреки че в образованието са съсредоточени приоритетите на правителството.

Пламен Димитров отбеляза, че въвеждането на новия модел на заплащане на служителите в държавната администрация е довел до ефект, различен за отделните ведомства и по отношение на различните категории служители.

Той коментира и ситуацията в сферата на здравеопазването, където част от дейностите са прехвърлени за финансиране от НЗОК.

„Трудна година се очертава за центровете за спешна медицинска помощ, домовете за медико-социални грижи за деца, лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ, трансфузионната хематология и преработване на кръв и кръвни продукти, регионалните здравни инспекции и др. Затруднения в тях ще има както за текущата издръжка, така и за без това ниските възнаграждения, които остават непроменени вече четвърта година. Това води до демотивация на персонала и напускане на системата, без да е налице интерес от новопостъпващи," отбеляза Пламен Димитров.

#КНСБ #минимална заплата #Пламен Димитров #социално осигуряване #образование #Бюджет 2013

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници