Проектът за покупка на въздушни линейки готов! Ще купим 6, но до 10 години

Проектът за покупка на въздушни линейки готов! Ще купим 6, но до 10 години
A A+ A++ A

Проектът за покупка на 6 хеликоптера за нуждите на спешната помощ е готов. Предстои да се обяви обществената поръчка за покупката им. При това положение в пълен обем проектът би се реализирал след около 10 години, призна зам.-министърът на здравеопазването доц. д-р Любомир Бакаливанов.

"Всеки от хеликоптерите ще се произвежда минимум година и половина и те ще се доставят един по един. Парите за целта са осигурени по Плана за устойчивост, представен на Европейската комисия, в който са предвидени 800 млн. лева за шест проекта в сферата на здравеопазването", обясни той пред БНТ.

По думите му, плановете са хеликоптерите да са базирани в шест места в страната, така че да покриват всяка географска точка.

Като част от проекта се предвижда подготовката на площадки за кацане в големи болници.

Друг приоритет на новото ръководство на здравното министерство е засилване на интереса към професията на медицинската сестра.

В момента в България има не повече от 30 хил. такива специалисти и съотношението лекар/медицинска сестра е почти едно към едно при нужда то да е 1 към 3 или 1 към 4, разясни Бакаливанов.

"Работи се по изготвянето на програма за обучение на парамедици. Ако всичко върви по план, до средата на годината ще има яснота какво точно трябва да се направи, за да може още следващата учебна година да започне обучение", добави той.

Зам.-министърът каза още, че има достатъчно на брой ваксини от всички одобрени за употреба в ЕС, като се следи да се използват първо тези с изтичащ срок на годност.

"Вървят преговори и за доставка на ваксината на "Новавакс", но първи количества не се чакат преди края на месеца", завърши Бакаливанов.

#хеликоптери #въздушна линейка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници