Държавата държи колосални средства в Корпоративна търговска банка

A A+ A++ A

Българският енергиен холдинг (БЕХ) държи 637 млн. лева на разплащателни сметки и депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ).

Това е 77% от всички средства на държавния холдинг в банковата система, които са 826 млн. лева към 1 ноември. Това пише в справка, изготвена на тази дата за министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, която тази сутрин публикува сайтът LiveBiz, цитиран от „Капитал Daily."

Автентичността на справката все още не е потвърдена от институциите.

Държавният енергиен холдинг е шапка на АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица изток" 2, Националната електрическа компания, Електроенергийния системен оператор (ЕСО), "Мини Марица изток" и трите фирми от групата на "Булгаргаз" - "Булгаргаз", "Булгартел" и "Булгартрансгаз".

Това са държавните фирми в енергетиката, които според аналогична справка към февруари тази година, публикувана от в. "Сега", са държали в тази банка 285 млн. лв. Това са били към 70% от наличните тогава пари на енергийния холдинг.

Както LiveBiz посочва, сумата значително се различава от посочената от премиера Бойко Борисов наскоро пред вестник "Труд" и спомената от самия мажоритарен собственик на банката Цветан Василев пред "Медиапул".

В интервюто си пред "Труд" Бойко Борисов посочва, че в тази банка има "някъде около 20% и то по различни енергийни проекти".

Той казва още: "Банковата система е такава, че всяко движение в нея, особено при наличието на гръцки банки у нас, може да повлече цялата система. Тези пари са си били там, ако тръгнем да ги вадим, ще фалираме банката и тя ще повлече всички останали".

Няколко дни по-късно, самият Цветан Василев заяви пред "Медиапул", че става въпрос само за около 200 млн. лв.

"Повтарям, банката се е фокусирала върху енергетиката, което никога не съм крил. Банката работи с тези фирми, но парите им са краткосрочни, и който ги обслужва, знае какъв риск е това. Това са сериозни движения на средства. На определени дати те получават средства от свои клиенти, а на следващия ден, да кажем, те извършват разплащания. И повечето от тези компании не само имат средства при нас, но и са активно кредитирани от нас. Мога да кажа, че пряката експозиция на фирми с държавно участие към банката е от порядъка на 200 млн. лева. Тоест, те ни дължат също тези пари", казва Василев в интервюто, припомня пред "Медиапул".

От справката, която е изготвена седмица-две преди тези изказвания, излиза, че става въпрос за далеч по-крупни суми, посочва LiveBiz.

Към 1 ноември в КТБ е имало само на разплащателни сметки 145.3 млн. лв., 36.5 млн. щатски долара, 18 млн. евро.

Отделно от това е имало на депозити 156.5 млн. лева, 162.6 млн. долара и 15 млн. лв. в доверителна депозитна сметка.

Според отчета на банката към третото тримесечие тези суми представляват 32.8% от привлечените от банката средства от институции, различни от кредитни, което означава компании и кредитни линии от международни финансови институции (например ЕБВР, ЕИБ и др.) и освен това е 18.5% от всички привлечени средства на банката.

От цялата сума 36.8% или 231.5 млн. лв. са на разплащателни сметки, при които лихвите са изключително ниски.

БЕХ има сметки в общо 21 банки, като в някои от тях сумите са изключително малки. Например 2000 лв. по разплащателна сметка в Българската банка за развитие, която е държавна собственост.

Втората предпочитана обслужваща банка на държавните енергийни фирми е Инвестбанк, в която БЕХ държи над 30 млн. лв., според справката, публикувана от Livebiz.

#Българският енергиен холдинг #Корпоративна търговска банка #КТБ #БЕХ #банка #система #Бойко Борисов #кредит #кредитна институция #Трайчо Трайков #министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници