След 2014 г. евросредства ще се харчат срещу реформи, обяви Дончев

След 2014 г. евросредства ще се харчат срещу реформи, обяви Дончев
Министърът по усвояване на евросредствата Томислав Дончев участва в Братислава в срещата на високо равнище на групата „Приятели на кохезията". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Харченето на европейски средства в програмния период 2014-2020 г. ще бъде обвързано с реформи, обяви министърът по управлението на европейските фондове Томислав Дончев.

Той участва в Братислава в срещата на високо равнище на групата „Приятели на кохезията".

„На този етап е рано да се говори за конкретните суми, които България ще получи, но е ясно, че нуждите на страната са по-големи от тези, които би получила," обясни Томислав Дончев пред БНР.

Той посочи, че със сигурност ще се настоява за повече средства от тези в изтичащия програмен период, защото става дума за „инвестиции не просто в България, а в Европа".

Министърът подчерта и че през следващия период правилата ще се променят и за земеделските субсидии, така че да не могат големи суми да се концентрират в отделни получатели само защото обработват големи площи.

Страните, които са най-големите донори за европейските фондове, във време на криза настояват поне вноските да не се увеличават, разказа министърът. Дебатът обаче бил дали точно по време на криза трябва да се пести от политиките за развитие.

„Това не са средства, които подпомагат платежния баланс на страните, а осигуряват бъдещите възможности за развитие," подчерта обаче Томислав Дончев.

Министърът обаче е категоричен, че аргументът, че България има нужда от пвоече пари, за да се развива, не е достатъчен.

Той подчерта, че от следващия програмен период страните, които нарушават фискалната дисциплина, няма да получават европейското финансиране.

По повод идеята на финансовия министър Симеон Дянков минималната работна заплата да се определя по региони, Томислав Дончев коментира, че трябва да се обсъди идеята, защото тя може да доведе до изкривявания.

Например, може фирмите целенасочено да се регистрират в региони, където това заплащане е по-ниско, за да дават по-малки заплати, предположи Дончев.

„Не може да се подходи с лека ръка. Всичко зависи от детайлите на прилагане на идеята," коментира той.

#Томислав Дончев #еврофондове #Братислава #инвестиции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници