НОИ: Идеята за различна минимална заплата няма да срещне подкрепа

НОИ: Идеята за различна минимална заплата няма да срещне подкрепа
Управителят на НОИ коментира също идеите за въвеждане на възраст за пенсиониране на военните и за облагане на пенсиите с данък. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Идеята за въвеждане на минимална работна заплата с различен размер за всеки регион едва ли ще намери подкрепа, заяви управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков.

В ефира на Дарик Петков обясни, че това би довело до различни минимални осигурителни доходи в различните региони на страната, но според него това предложение няма да бъде прието.

Управителят на НОИ коментира също идеите за въвеждане на възраст за пенсиониране на военните и за облагане на пенсиите с данък.

„Ефектът поне по наши разчети във финансово измерение няма да е значителен, защото ако се въведат предлаганите възрасти като изискване за пенсиониране, това ще засегне около 500 лица, които биха се пенсионирали през следващата година", отбеляза той.

Напоследък бе дебатирана темата за данъка върху пенсиите. По този повод Петков обясни:

„Разликата върху работната заплата и въобще трудовите доходи и пенсията е, че едното са трудови доходи, които човек получава през активната част от живота си, а пенсията е на практика заместващ доход. Има страни, в които пенсиите се облагат, но те са много по-малко от тези, в които пенсията е необлагаем доход. Считам, че към момента тази тема на практика не стои сериозно в дневния ред".

Бисер Петков обясни аргументите за замразяването на обезщетението за малко дете, в контекста на намаляващата раждаемост.

„Този режим, период и срок, в който майките получават обезщетение за бременност и раждане е най-дългият в ЕС. Това мисля, че е достатъчно силен стимул за увеличаване на раждаемостта. За съжаление, раждаемостта през последните години намалява. Това е и основната причина да намаляват и плащанията като обща сума за майчинство от бюджета на държавата за обществено осигуряване. По отношение на обезщетенията за отглеждане на малко дете от една до две години, държавата провежда политики, в които предлага социални услуги, които биха върнали майката на работното й място, да продължи, да не се деквалифицира, а съответно да се даде възможност децата, навършили 1-годишна възраст, вече да се социализират. Това са аргументите, които стоят зад неувеличаването към момента на обезщетението за отглеждане на малко дете", каза той.

Според Петков размерът на социалната осигуровка трябва да нарасне двойно, за да е възможно покриването на разходите за пенсии изцяло със средства от осигурителните приходи.

#Националния осигурителен институт #НОИ #Бисер Петков #минимална работна заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?