Как оцелява българският театър, Сърменов: Сметката ни за ток скочи на 16 000 лева

Как оцелява българският театър, Сърменов: Сметката ни за ток скочи на 16 000 лева
A A+ A++ A

Как оцелява българският театър при новата вълна от коронавирус и шоковото покачване на цените не електроенергията. Ще има ли затворени зали, ще оцелее ли изкуството без помощ от държавата?

Бургаският театър с първа премиера за новия сезон - "Третата дума на Алехандро Касона" под режисурата на Борислав Чакринов. 160 прожектора ще светнат, въпреки скъпия ток.

"Театърът е енергоемко производство. Трябва да е светло и топло. Подписах нов договор сега, ние бяхме на преференциални цени, но сега дружествата преоформят договорите и цените, естествено, че скачат", каза директорът на ДТ "Адриана Будевска" Борислав Чакринов.

Подобна е ситуацията и в Сатиричния театър в София.

"Сметката ни за ток е три пъти по-голяма. От 5 000 на 16 хиляди в момента, рязък скок. Не знам, това, което ни предстои, никак не е весело. Не съм оптимист", коментира пред Bulgaria On Air директорът на Сатиричния театър "Алеко Констатинов" Калин Сърменов. 

Пълните театрални зали у нас са се превърнали в болезнен спомен и заради страха от заразата, и заради въведения "зелен сертификат".

"Само за първата седмица имахме над 68% спад на зрителите, една седмица спряхме да работим, защото вълната от хора, които идват да си връщат билети, беше огромна. Ние трябваше да измислим вариант, в който да се справим и продължим", допълни Сърменов.

"Разбира се, че около една трета е спаднало посещението през тези две години. Правим по-малко спектакли и по-малко пътуваме в турнета, но се опитваме да поддържаме театъра жив. Не си позволявам да затворя театъра, смятам, че това е лош знак", коментира още Чакринов.

До март държавата гарантира заплатите на актьорите.

#театър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?